Hrvatska otkupila zemljište za izgradnju mosta na Savi

Društvo

Hrvatska je otkupila zemljište za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture te zemlje.

Iz tog ministarstva su naveli da su im u “Hrvatskim cestama” potvrdili da se otkupljeno zemljište odnosi na dio gdje će biti izgrađen most, te da je, u vezi sa izgradnjom kompletne brzog puta od rijeke Save do auto-puta Zagreb-Beograd, otkupljeno gotovo cjelokupno zemljište i da je ostalo još svega dva odsto.

– Za preostalo zemljište čeka se rješenje Ministarstva državne imovine. Za treću fazu projekta otkup zemljišta je u toku – naveli su Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske su u vezi sa izgradnjom mosta na Savi naveli da su im predstavnici Hrvatske ponovili da će do početka avgusta izdati građevinsku dozvolu kako bi mogao biti raspisan tender.

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko je nakon sastanka sa komesarom za transport Evropske komisije Violetom Bulc rekao da je most bio jedna od tema razgovora i da je EU spremila novac za infrastrukturne projekte u BiH, čije će povlačenje zavisiti od spremnosti BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Hrvatska formalno i deklarativno za to da se ide sa izgradnjom mosta, ali da se malo konkretnih poteza povlači u tom smjeru.

On je dodao da je Savjet ministara BiH obezbijedio finansiranje, a da Hrvatska čeka da kompletan projekat isfinansira EU.

Cijena mosta bi trebalo da bude oko 20 miliona evra, a po pola bi trebalo da plate BiH i Hrvatska.

Evropska komisija je BiH donirala 6,3 miliona evra za ovaj projekat. Osim toga, Hrvatska od EU očekuje, osim sufinansiranja mosta, i pomoć pri finansiranju priključnog puta, čija vrijednost je oko 50 miliona evra.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *