Alumina izgubila na Vrhovnom sudu RS

Društvo

Nakon što je nedavno odbacio zahtjev Fabrike glinice „Birač“ za izuzeće Osnovnog suda u Zvorniku u sporu ove fabrike sa fočanskim preduzećem „Pavgord“, Vrhovni sud Republike Srpske posljednjom odlukom odbacio je i zahtjev „Alumine“ za izuzeće ovog suda, saznaje portal CAPITAL.

Ovim je omogućen nastavak izvršnog postupka koji je dozvolio upravo Sud u Zvorniku, a koji je fočanska firma pokrenula protiv „Alumine“ s ciljem naplate 155 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“.

Rješenjem Vrhovnog suda RS, koje je u našem posjedu, odbijen je prijedlog “Alumine” za delegaciju suda, a kao obrazloženje takve odluke sud je naveo da nisu ispunjeni zakonski uslovi za to.

“Nije pružen nijedan dokaz iz koga bi se moglo zaključiti da Osnovni sud u Zvorniku u ovoj izvršnoj stvari ne može postupati objektivno i nepristrasno“, navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

U zahtjevu za izuzeće suda u Zvorniku „Alumina“ je navela iste razloge kao i Fabrika glinice „Birač“, a to je da „javnost nema povjerenje u taj sud, da sprovođenje izvršnog postupka utiče na egzistenciju svih zaposlenih i njihovih porodica u „Alumini” i kompaniji „Boksit” Milići i da se radi o izbornoj godini u kojoj bi vcliki broj radnika mogao ostati bcz posla, a što može prouzrokovuti nesagledive posljedice po cijelu Republiku Srpsku.“

Prije „Alumine“ Vrhovni sud RS je odbacio isti zahtjev FG „Birač“.

„Birač“ i „Alumina“ tražili su izuzeće Suda u Zvorniku nakon što je 28. marta ove godine taj Sud ponovo donio rješenje kojim je dozvolio „Pavgordu“ da u izvršnom postupku od „Alumine“ naplati svoja potraživanja od FG „Birač“ u stečaju.

Advokat „Alumine“ Vladimir Milošević kaže da nije zadovoljan odlukom Vrhovnog suda i da će uložiti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Takođe, očekuje i da Okružni sud donese odluku u korist „Alumine“ po žalbi koji su podnijeli na rješenje o izvršenju Osnovnog suda u Zvorniku.

„Ne bih se mogao složiti sa obrazloženjem Vrhovnog suda, tako da ćemo uložiti pravni lijek na to rješenje. Takođe, mi smo već u tom predmetu uložili žalbu na rješenje o izvršenju i očekujemo da Okružni sud u Bijeljini donese odluku u našu korist s obzirom na to da svi zaboravljaju ključnu činjenicu, a to je da je riječ o zalogama na starim pokretnim stvarima koje Ukio banka, odnosno „Pavgord“ ima, a da oni žele da zaplijene 200 miliona KM sa računa. To je apsurdno“, kaže Milošević.

S druge strane, pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksanadar Sajić rekao je danas za CAPITAL da je, kao i prethodna, i ova odluka Vrhovnog suda RS za njega očekivana.

On je istakao da je, nakon što je odbijen zahtjev FG „Birač“, Sud u Zvorniku za 13. jul zakazao ročište na kojem će biti razmatran prigovor Fabrike glinice i „Alumine“ na rješenje suda o izvršenju.

„Mi očekujemo da će i ti prigovori biti odbačeni“, rekao je Sajić.

Pavgord“ je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – „Alumine“.

Kako bi dug bio namiren, na zahtjev “Pavgorda” račun “Alumine” bio je blokiran od 12. do 26. aprila prošle godine.

Od tada su FG „Birač“ i „Alumina“ podnijeli niz žalbi i prigovra kojima pokušavaju da ospore „Pavgordu“ pravo da pokrene izvršni postupak, a posljednji u nizu prigovora biće razmatran pred Osnovnim sudom u Zvorniku 13. jula.

capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *