Evo šta Mladen Ivanić preporučuje za čitanje

Društvo

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, prije nekoliko dana otvorio je profil na Fejsbuku. Među prvim objavama, koja je izazvala brojne reakcije pratilaca, bila je njegova preporuka za čitanje.

Evo koje bi tri knjige Mladen Ivanić u svakom trenutku preporučio za čitanje:

Prva je knjiga Mihajla Pupina ”Sa pašnjaka do naučenjaka”. Ivanić kaže da je to maestralno djelo velikog srpskog naučnika koje može da posluži i kao priručnik kako treba živjeti, kako se treba odnositi prema sebi, narodu i svojoj državi.

Druga knjiga je ”Rat i mir”, Lav Nikolajevič Tolstoj. ”Iako klasik, dobro je vratiti joj se ponovo. Tolstoj kroz priču o ratu, miru, životu, smrti zapravo nudi i drugačiji pogled na istoriju”, kaže Ivanić.

Treća knjiga je prilično iznenađenje, budući da se radi o krimi-trileru ”Policija” norveškog pisca Ju Nesbea. Ivanić kaže da je ovu Nesbeovu knjigu preporučio, jer je posljednja koju je pročitao, ali da se radi o sjajnom piscu i da je iz njegovog opusa pročitao bukvalno sve.

Ivanić je pitao pratioce šta oni čitaju, pa je dobio brojne preporuke za ozbiljnu literaturu, poput Saramaga, Bihnera, Dobrice Ćosića…

Ali je bilo i dosta duhovitih odgovora poput: ”Sad će i protivkandidat preporučiti “Doživljaje mačka Toše”, “Vlak u snijegu” i “Družbu Pere Đokice”. To je zadnje čitao” ili pak ”A šta je sa sabranim djelima Špiridana? Čovjek se trudio da napiše tolike knjige kako bi mogao kupiti stanove u Beču i Srbiji”.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *