Banjaluka će pomoći sanaciju oštećenih objekata

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas domaćinstva u Prijakovcima i Mišinom hanu koja su pretrpjela najveću štetu u subotu u olujnom nevremenu, praćenom snažnim udarima grada.

Poslije obilaska terena i razgovora sa mještanima, čiji su objekti stradali u nevremenu, Radojičić je kazao da su danas formirane dvije komisije za procjenu nastale štete. On je dodao da će jedna komisija biti zadužena za štetu Mišinom hanu, pošto je ovo naselje najteže pogođeno u nevremenu, dok će druga komisija popisivati štetu u Prijakovcima, Verićima i Potkozarju.

Komisije već sutra mogu da počnu rad na terenu i procjenjuju štetu na stambenim i pomoćnim objektima. Kada komisije obave procjenu i sumiramo ukupnu štetu, onda će Gradski štab za vanredne situacije moći donijeti odluku o pomoći građanima. Sigurno je da će Grad finansijski pomoći sugrađanima u saniranju dijela šteta na objektima – naglasio je Radojičić.

On je podsjetio da je gradska Civilna zaštita još od subote naveče na terenu gdje zajedno sa mještanima rade, prije svega, na zaštiti oštećenih krovova.

Prema njegovim riječima, fomirana je i posebna komisija koja će evidentirati štete nastale na poljoprivrednim zasadima i kulturama, poslije čega će poljoprivrednici moći da podnose zahtjeve prema nadležnom republičkom ministarstvu.

Pored toga, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS vidjećemo na koji način ćemo sanirati oštećena tri školska objekta na ovom području. Već sada je sigurno da ćemo obnoviti krov škole u Mišinom hanu, pošto Grad već ima obezbjeđen novac za te namjene. Za taj posao se vrlo brzo može izabrati izvođač, ali ostaje da vidimo šta ćemo sa krovovima i ostalim oštećenjima na druga dva školska objekta – kazao je Radojičić.

On je rekao da se trenutno ne može govoriti o visini štete, s obzirom na to da je oštećeno stotine objekata, ne računajući poljoprivredne zasade.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun kazao je da mještani već prijavljuju štetu, pa je do sada u Civilnu zaštitu stiglo 354 prijava iz Mišinog hana, 230 iz Potokozarja i 87 iz Verića.

Taj broj će sigurno biti još veći, jer očekujemo i zahtjeve mještana iz Prijakovaca – kazao je Ćućun i dodao da je danas stanje na terenu normalizovano i da su građani uspjeli da saniraju dio štete.

Milivoje Šukalo iz Prijakovaca kazao je da su u njegovom domaćinstvu najviše oštećeni krovovi na objektima.

Većinu štete sam već sanirao, a ako bude pomoći od Grada dobro će mi doći – kazao je Šukalo.

Dodik: Pomoći će i republičke vlasti

Veliku štetu pretrpjela je i područna škola u Mišinom hanu, koju su danas zajedno obišli gradonačelnik Radojičić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

U sanaciji nastalih šteta, mještanima će pomoći i republičke i gradske vlasti, a kako je najavio predsjednik Dodik, do početka školske godine biće sanirani oštećeni objekti škole „Milutin Bojić“. Kako je kazao, pomoć neće izostati ni za domaćinstva kod kojih su pričinjene štete na poljoprivrednim usjevima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *