Migranti u Gradišci pokušavaju preći Savu

Društvo

Migranti pokušavaju da se dočepaju Evropske unije preko opštine Gradiške, u kojoj je proteklih dana otkriveno oko dvadesetak muškaraca mlađe životne dobi iz arapskih zemalja.

Gradiškoj policiji građani uglavnom prijavljuju ukoliko primjete migrante na ulicama, koji se uglavnom kreću u grupama. Tako je prije tri dana Graničnoj policiji i Terenskom centru u Banjaluci predato 11 muškaraca porjeklom iz Sirije, Pakistana, Palestine, Alžira, Libije i Maroka. Dvojica su građani prijavili tokom dana, dok su ostali privredeni noću.

U Policijskoj upravi Gradiška navode da migranti u grad na Savi dolaze ilegalnim putem nakon što pređu granice susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore.

– Većina migranata se okuplja u blizini Autobuske stanice i sportske dvorane, odakle traže ilegalne puteve za Hrvatsku – kaže Vesna Divljanović, portparol Policijske uprave Gradiška.

Dejan Trifković, načelnik Odeljenja policije u Gradiški rekao je za Srpskainfo da broj migranata, koji dolazi u ovaj grad nije zabrinjavajući ali naglađava da je to sve češća pojava.

– Posljednjih nekoliko dana, u Gradišku je stiglo 18 migranta, a tokom pola godine još 16, što jasno pokazuje tredove njihovog dolaska. Nesumnjivo je da migranti, zbog problema na zapadu BiH, u opštinama Bihać, Petrovac i Velika Kladuša traže alternativne puteve ka Evropi – kazao je Trifković.

U Policijskoj upravi kažu da građani nemaju razloga za strah i paniku, zbog migranata i njihovih učestalih dolazaka u grad na Savi.

– Migranti kažu da je njihov krajnji cilj Njemačka, Italija, Francuska i druge evropske zemlje. Tamo već imaju rođake koji su među prvima prošli sve barijere i stigli na odredište. Gradiška je za njih tranzitno mjesto, odakle vjerovatno ilegalnim putevima preko Save, noću nastoje ući na teritoriju Hrvatske – kaže Trifković.

Karakteristično je, navodi Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave Gradiška, da nijedan migrant iz arpaskih zemalja nije evidentiran u Srpcu, koji je takođe pogranična opština i u nadležnosti ove Uprave. To jasno ukazuje da je Gradiška postala tačka na novoj migrantskoj ruti.

Stanovnici grada na Savi, koji uveliko komentarišu ovu pojavu, nisu zabrinuti zbog dolaska sve više migranata, mada iz Policijske uprave upozoravaju na oprez.

– Nisam uplašena, ali mi nije ni svejedno. Svjesna sam da ti ljudi ne bježe od dobroga nego od zla, kakvo je i kod nas nedavno bilo. Oni su očajni, a u tome ne biraju način niti sredstva da prežive. Smatram da tim ljudima treba pomoći, nahraniti ih, odnositi se prema njima civilizovano, a posijle neka se snalaze – navode šetači na savskom keju.

Željko Puzić, načelnik Odeljenja kriminalističke policije apeluje na potrebu pojačanog nadzora, naročito zbog krađe. Ova krivična djela su najčešća u Gradiški, a na meti su prazne kuće te drugi loše obezbjeđeni objekti.

– Migranti samo pojačavu potrebu da se lična te bezbjednost imovine podigne na viši nivo. Bez obzira što je broj krivičnih djela u prvoj polovini tekuće godine smanjen, za 21 odsto, a rasvetljenost premašila 80 procenata, krađe su na prvom mjestu – naglasio je Puzić.

Podsjjećamo, načelnik opštine Zoran Adžić upozorio je vlasti u RS, ali i na nivou BiH, da ova lokalna zajednica nema kapaciteta za smeštaj niti zadržavanje migranata.

Manje krivičnih djela i veća bezbjednost

Tokom ove godine PU Gradiška evidentirala je smanjenje broja krivičnih dela i narušavanja javnog reda i mira, prosečno za 20 odsto.

– Nisu evidentirana krivična djela koja izazivaju uznemirenost javnosti, a to su ubistva, razbojništva, razbojničke krađe i druga teža krivična djela – istaknuto je u PU.

Navode da je jedino broj saobraćajnih nezgoda u porastu za osam odsto, a u prvih šest mjeseci evidentirano je rekordnih 5.343 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *