Novi lijekovi na listi za izdavanje na recept

Društvo

Više od 20 novih lijekova od sutra će se naći na Listi lijekova koji se izdaju na recept, a riječ je o lijekovima za kardiovaskularna, plućna, bubrežna i druga najčešća oboljenja naše populacije.

– Većina lijekova je uvrštena na Listu A, što znači da će osiguranici za ove lijekove plaćati participaciju u iznosu od 10 odsto ili neće plaćati ništa, ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. Na Listu A, između ostalih, uvršteni su lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu. Na primjer, na ovu listu A uvršteni su i novi oblici i doze lijeka „Takrolimus“ tablete koje koriste lica sa transplantiranim organima, a cijena ovog lijeka je 251,32 KM (1 mg). Ranije, dok ovaj lijek nije bio na listi, osiguranici su ga morali plaćati sami, a od sutra, s obzirom na to da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije, neće plaćati ništa, jer će ga u potpunosti finansirati Fond zdravtsvenog osiguranja RS – kažu u ovom fondu.

Lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na Listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune cijene, plaćati 50 odsto njihove cijene.

– To, takođe, predstavlja značaju uštedu za osiguranika, jer, primjera radi, lijek za prevenciju moždanog udara koji je sada uvršten na listu B košta 118 KM, a osiguranici će ga na recept moći podići za 59 KM. Napominjemo da pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje. Osim toga, od kraja ovog mjeseca osiguranici će u apotekama na recept moći podići i nove insuline koji su, takođe, uvršteni na Listu, a njihova nabavka je u toku – naglašavaju u FZO RS.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *