BiH naplaćuje carinu na stvari za bolesne i siromašne

Društvo

Njemački humanitarci bili su nemalo šokirani kada su nedavno u Bosnu i Hercegovinu dopremili tri kamiona s čak 12,5 tona pomoći. Pošiljka tri humanitarne organizacije sastojala se od računara, tuševa, kreveta, invalidskih kolica, hodalica, tuševa, odjeće i drugih potrepština za bolesne i siromašne u BiH.

Aktivisti udruženja iz njemačkog grada Bottropa simboličnog naziva „Akcija –život i učenje u Bosni“, već skoro četiri godine prikupljaju pomoć za ugrožene u BiH. Posljednji put su to učinili početkom ovog mjeseca, ali su iscrpljujućeg putovanja u Njemačku su ponijeli gorko iskustvo iz BiH, piše Radio Sarajevo.

Ovaj put akcija je realizovana sa Crvenim krstom u okrugu Ahrweiler i udruženjem Castrom-Rauxeler. Kada su poslije 21 sat vožnje i 1200 kilometara po visokim temperaturama stigli do granice Hrvatske I BiH, kako su opisali, dočekala ih je gužva sa 27 kamiona u redu ispred njih. Carinske formalnosti su trajale čak pet i po sati.

– U BiH je na snazi zakon koji predviđa da i humanitarna pomoć, osim potrošnog materijala, mora biti carinjena. Za 12,5 tona materijala, među kojima su i pomagala za bolesne, platili smo 550 evra. Dogovorili smo se da tri organizacije podijele carinske troškove -,naveo je Herbert Schroer iz čelništva organizacije iz Bottropa.

Svjedoče o 480 osoba s invaliditetom u BiH koje, prema riječima Schroera, žive u uslovima koji su vladali prije više od pola vijeka.

Štaviše, njemački humanitarci su namjeravali da pomognu ugroženim osobama da žive u uslovima dostojnim čovjeka 21. vijeka, te da otvore frizerski, pedikerski i kozmetički salon.

Ova oprema, međutim, nije dostavljena već tri godine jer na nju nije plaćena carina od 2000 evra! Imaju saznanja da će se u BiH carina plaćati i retroaktivno.

Država ne vidi bijedu

Njemački humanitarci se pitaju zašto se carina mora plaćati na pošiljke koje su namijenjene bolesnima i osobe koje nemaju sredstava za život.

– Država ne vidi bijedu i one koji su u stanju potrebe u toj zemlji. Osobe s invaliditetom nemaju nikoga ko bi za njih lobirao – kazali su njemački humanitarci.

U međuvremenu su u saradnji sa neprofitnom organizacijom Labdoo iz Minhena u BiH isporučili više stotina računara za bosanskohercegovačku djecu.

Među onima koji su dobili pomoć je i, kao tvrde, Osnovna škola Kamenica u Bihaću.

Uprkos, kako vele, kamenjima koja ime se u BiH postavljaju na put do ugroženih, humanitarci iz Njemačke poručuju da neće odustati jer osjećaju ogromnu zahvalnost lokalnog satovništva.

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *