OEBS traži hitno hapšenje napadača

Društvo

Iz Misije OEBS osudili su fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića, te pozvali vlasti u BiH da hitno istraže ovaj slučaj, pronađu odgovorne, te da omoguće novinarima bezbjedan rad.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Desir poručio je da negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj da bi se spriječili novi napadi na novinare.

Desir je pozvao vlasti u BiH da hitno istraže ovaj napad i odgovorne izvedu pred lice pravde, ističući da je od najvećeg značaja da vlasti ulože dodatne napore kako bi bila omogućena bezbjednost novinara.

On je dodao da svaki napad na medije predstavlja napad na demokratske vrijednosti i pravo građana da budu informisani.

Šef Misije OEBS u BiH Brus Berton napomenuo je da je Misija OEBS u BiH više puta javno govorila o negativnoj retorici i atmosferi u BiH, koja je posebno izražena u izbornoj godini.

Prema njegovim riječima, to novinarima u velikoj mjeri otežava obavljanje njihove veoma važne funkcije, o čemu svjedoči i niz nedavnih napada.

On je pozvao nadležne vlasti da omoguće novinarima rad u bezbjednim uslovima.

– Oni moraju imati mogućnost da obavljaju svoj posao u okruženju bez zastrašivanja i prijetnji, bilo verbalne ili fizičke prirode”, dodao je Berton.

Novinara BN TV Vladimira Kovačevića sinoć su napala i pretukla dva nepoznata lica.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *