Štrajk doktora usmjeren protiv Vlade RS

Društvo

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da najavljeni štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj nije usmjeren protiv bilo kojeg poslodavaca, nego protiv, kako naglašavaju, dugogodišnje drske, arogantne i rigidne politike Vlade RS prema zdravstvenim i drugim radnicima.

Predsjednik ovog sindikata Miodrag Femić naglašava da su zdravstveni radnici ne svojom krivicom dovedeni u izuzetno težak socijalni i materijalni položaj, da su prinuđeni da se sa porodicama trajno iseljavaju iz RS.

– Zato tražimo da Vlada RS obezbijedi sve potrebne uslove da se u javnim zdravstvenim ustanovama konačno prekine sa praksom „rada na crno“, da se povećaju plate, da se primanja zdravstvenih radnika konačno urede pravednim kolektivnim ugovorom. Tražimo da se radnicima u zdravstvu prizna pravo na isplatu odvojenih naknada za topli obrok, regres, prevoz i jubilarne nagrade, kao i da se konačno ukine nakaradni zakon o platama i uspostavi iskren, trajan i fer socijalni dijalog – naglašava Femić.

Prema njegovim riječima, ovaj sindikat je na konačnu odluku da primijeni radikalnu sindikalnu mjeru prinudila vlast.

– Ona je, kršeći odredbe Ustava i drugih propisa RS, kao i ratifikovanih konvencija Međunarodne organizacije rada o univerzalnim pravima radnika i njihovih reprezentativnih sindikata, jednostrano i vrlo drsko nametnula novi Zakon o platama zdravstvenih radnika uz medijski gromoglasno najavljeno povećanje plata od 30 KM. To za nas predstvlja vrijeđanje dostojanstva radnika i neviđenu predizbornu političku lakrdiju i istorijski nonsens aktuelne Vlade RS – poručuje Femić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *