Predstavljeni rezultati monitoringa zaštite zviždača

Društvo

Formalni uslovi za primjenu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj su ispunjeni, budući da je 90% javnih ustanova/institucija/organa uprave usvojilo Uputstvo o postupanju sa prijavom korupcije i obezbjeđenju zaštite lica koja prijavljuju korupciju.

Rezultati monitoringa koje je danas predstavio CRCD, lider ACCOUNT monitoring tima „zviždači“, pokazuju i da je 93% javnih ustanova/institucija/organa upravo obezbjedilo mehanizme za prijavljivanje korupcije. S druge strane, prijave korupcije su zabilježene u samo 3% anketiranih ustanova.

“Zakon je usvojen 7.jula prošle godine i propisao obavezu republičkim organima uprave, jedinicama lokalne samouprave, javnim institucijama, preduzećima i ustanovama, te privatnim subjektima koji imaju više od 15 zaposlenih, da u roku od šest mjeseci donesu interni akt – Uputstvo o postupanju sa prijavom korupcije i obezbjeđenju zaštite lica koja prijavljuju korupciju. Rezultati do kojih smo došli obuhvataju podatke za 107 subjekata, i pokazuju da je njih 90% ispunilo ovu obavezu. S druge strane, prijave korupcije su zabilježene u samo tri anketirane ustanove, odnosno zaprimljeno je ukupno osam prijava. Većina ih je odbačena kao neosnovana, dijelom i zbog nedostatka materijalnih dokaza“ – kaže Emina Bećirović Nasić iz CRCD-a.

CRCD je proveo monitoring u saradnji sa članicama ACCOUNT Monitoring tima koje čine Justicia, Stop Mobbing, Resursni centar Brčko i ToPeer. Aktivnost je realizovana u okviru projekta Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *