RS ispunila više iz Reformske agende, ali je javni dug duplo veći nego u FBiH

Društvo

Do kraja avgusta 2018. na nivou BiH provedeno je 73 odsto mjera iz Reformske agende, u Federaciji BiH svega 48 procenata, dok je bolje stanje u Republici Srpskoj gdje je usvojeno 80 odsto predvišenih mjera.

To su naveli Centri civilnih inicijativa (CCI) u sedmom izvještaju „Stanje nacije“ koji daje precizan pregled efekata reformi u BiH od donošenja Reformske agende i to po njenim oblastima: javne finansije, poslovna klima, tržište rada, socijalna i penziona politika, javna uprava i vladavina prava, te uticaj svega pobrojanog na životni standard građana.

-Neki od pozitivnih pokazatelja koje se mogu konstatovati su rast BDP, umanjenje duga koji trenutno iznosi 36 odsto BDP, pad nezaposlenosti od šest odsto od donošenja agende, rast pokrivenosti uvoza izvozom za pet procenata, te nastavak rasta industrijske proizvodnje. Ostali pokazatelji nisu pozitivni. Stanje u vezi sa javnim dugom je pokazalo da, iako dug iznosi 36 procenata, javni dug u RS je gotovo dvostruko veći od duga u FBiH, i još je blizu EU limita od 60 procenata BDP, čime se podriva fiskalna održivost entiteta, ali i cijele države – navode CCI.

Prema njihovoj računici, dug prema komercijalnim bankama, kojeg prave entitetske vlade, na kraju 2017. iznosio je dvije milijarde i 225 miliona KM, što je rast zaduženosti od 70 miliona KM od donošenja Reforsmke agende. Ukupna zaduženost po stanovniku iznosi 3.214 KM, pri čemu je zaduženost „per capita“ u Republici Srpskoj viša za oko 50 procenata u odnosu na drugi entitet.

-Opterećenja na rad i poslovanje nisu umanjena, uprkos tome što je to bila jedna od glavnih intencija Reformske agende. Za tri godine godine, neto plate su porasle za 3,93 odsto, a penzije su u 2018. bilježile rast nakon gotovo decenijske stagnacije. Međutim, blizu dvije prosječne plate ili četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu. Procenat zaposlenih u javnoj upravi u FBiH, umanjen je svega za 2,85 procenata, a u RS za 1,05 odsto, što je u oba slučaja beznačajno. Više od četvrtine zaposlenih su na budžetu, a više od četvrtine svih budžeta troši se na plate. Procenat zaposlenih u javnoj upravi najviši je u Evropi, pri čemu je ovaj udio u FBiH 23,66 odsto, a u RS 24,49 odsto – navode CCI.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *