Kuzmanović vjeruje da će SAD ukinuti sankcije Špiriću

Društvo

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović vjeruje da će u najskorije vrijeme američka administracija “u najskorije vrijeme uvidjeti grešku i poništiti sankcije” uvedene poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice.

Kuzmanović je rekao u izjavi za Srnu da je cjelokupna pravnička i akademska javnost iznenađenja izricanjem sankcija Špiriću za, kako je rekao, nedokazano i izmišljeno djelo.

– Neprimjereno je izricati sankcije u vrijeme izborne kampanje, jer to, ne samo da asocira, već i potvrđuje da je riječ o smišljenoj aktivnosti usmjerenoj protiv zaslužnog kadra u Republici Srpskoj, rekao je Kuzmanović.

On smatra da su sankcije bilo koje vrste, pogotovo one političkog karaktera, negativna društvena pojava.

Sjedinjene Američke Države su 10. septembra uvele sankcije potpredsjedniku SNSD-a i poslaniku ove stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Njemu i članovima njegove porodice zabranjuje se ulazak u SAD.

– Gospodin Špirić je bio bio umiješan i imao koristi od javne korupcije, uključujući primanje nepropisnih benefita u zamjenu za djelovanje po javnoj funkciji i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao član Predstavničkog doma u Bosni i Hercegovini, stoji u odluci Stej departmenta.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *