Statut Saveza sindikata RS proglašen neustavnim

Društvo

 

Ustavni sud RS ocijenio je da pojedine odredbe Statuta Saveza sindikata Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske.

– Utvrđeno je, takođe, da su nezakonite i neustavne i Izmjene i dopune Statuta Saveza sindikata Republike Srpske od 11. maja 2018. godine. Osporene odredbe nemaju pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu, zbog čega nisu u funkciji provođenja zakona, te iz njih ne mogu proisticati prava i obaveze – navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS i dodaje da je pomenute Izmjene i dopune Statuta donio organ koji nije nadležan za to.

Iz Sindikata uprave RS, koji je tražio preispitivanje ustavnosti i zakonitosti Statuta Saveza Sindikata, za sada je samo objavljeno da je “Ustavni sud RS potvrdio njihove tvrdnje”.

Ovim je nastavljen sindikalni rat između Ranke Mišić, dugogodišnje predsjednice Saveza sindikata RS i Bože Marića, predsjednika Sindikata uprave RS, koji je osporavao njeno pravo na treći reizbor. Sindikat uprave je prije nekoliko mjeseci istupio iz Saveza Ssindikata i pridružio se Konfederaciji sindikata RS.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *