Vlada RS dala saglasnost za prodaju nepokretnosti DI “Jadar”

Društvo

Vlada Republike Srpske saglasna je da bude prodat dio nepokretnosti na prostoru ranijeg akcionarskog društva Drvna industrija “Jadar” Zvornik, te je zadužila Ministarstvo indsutrije, energetike i rudarstva da angažuje stalnog sudskog vještaka građevinske struke s ciljem utvrđivanja tržišne vrijednosti nepokretnosti, pripreme prijedloga potrebnih akata za prodaju, te ih dostavi Vladi na razmatranje i odlučivanje.

Potencijalni investitor pokazao je interes za kupovinu objekta sa pripadajućim zemljištem, koji je koristio na osnovu ugovora o zakupu koji je istekao, proizvodeći ambalažu od papira i kartona, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Namjera investitora je da objekat, koji je prilično devastiran, kupi, rekonstruiše i organizuje proizvodnju sireva, za šta već posjeduje kompletnu mljekarasku opremu, uz zapošljavanje određenog broja radnika.

Vlada je saglasna i na plan utroška sredstava Ministarstva saobraćaja i veza Srpske u iznosu od 2.307.302 KM za oktobar ove godine, a riječ je o subvencijama preduzeću “Željeznice Republike Srpske” u iznosu od 2.083.333 KM, preduzeću “Aerodromi Republike Srpske” u iznosu od 185.018 KM i Željezničkoj korporaciji “BHŽJK” u iznosu od 38.951 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o isplati finansijskih sredstava opštinama Čajniče, Vukosavlje, Istočni Drvar, Novo Goražde, Istočni Mostar i Oštra Luka za sprovođenje opštih izbora 2018. godine u ukupnom iznosu od 50.000 KM, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave za ovu godinu.

Vlada je danas izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća u Srpskoj za prošlu godinu, a prema podacima Poreske uprave i APIF-a u tom periodu su u Republici Srpskoj poslovala 40.322 privredna subjekta koji su zapošljavali 198.719 lica.

Od tog broja, poslovalo je 17.559 malih i srednjih preduzeća – pravnih lica, 84 velika preduzeća i 22.679 preduzetnika, među kojima su bila tri velika preduzetnika.

– U strukturi malih i srednjih preduzeća i dalje dominiraju mikro subjekti sa 93,8 odsto učešća. Većina malih i srednjih preduzeća ili 69 odsto je u sektoru trgovine /34,5 odsto/, prerađivačkoj industriji /13,95 odsto/, ugostiteljstvu /12,35 odsto/ i saobraćaju /8,09 odsto/ – saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Ovogodišnja jesenja sjetva ratarskih kultura u Republici Srpskoj biće obavljena na 65.616 hektara, a planiran je i nastavak redovnih isplata poljoprivrednih podsticaja za ovu godinu, navodi se u Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2018. godini koju je danas usvojila Vlada Srpske.

U jesenjoj sjetvi, prema procjenama stručnih službi Ministarstva i Poljoprivrednog instituta Srpske, pšenica će biti dominantna kultura na oko 40.100 hektara, dok će uljanom repicom biti zasijano 1.735 hektara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je, na osnovu procjene stanja i uslova za realizaciju plana jesenje sjetve za ovu godinu, utvrdilo mjere podrške za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Riječ je o nastavku redovnih isplata podsticaja za ovu godinu, čime se podstiče novi proizvodni ciklus, obezbjeđivanju regresiranog dizel-goriva za potrebe izvođenja jesenjih i proljećnih radova u poljoprivredi OD 0,60 KM po litru /norma za odobravanje regresiranog dizel-goriva je 100 litara po hektaru, odnosno 60 KM po hektaru/, kao i podržavanju isključivo proizvodnje merkantilne pšenice namijenjene za ljudsku ishranu, u skladu sa usvojenim Pravilnikom o parametrima kvaliteta i kvalitativnim klasama pšenice u otkup.

Među mjerama su i planiranje podsticaja za proizvodnju merkantilne pšenice roda 2019. godine po jedinici površine od 200 KM po hektaru, obezbjeđivanje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namjenskih zajmova Investiciono-razvojne banke Srpske za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, odnosno uspostavljanje partnerskog odnosa između domaće primarne proizvodnje, prerade i prometa, s ciljem ugovaranja proizvodnje, preuzimanja, otkupa i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Predviđeno je i osiguranje stalnog inspekcijskog nadzora posredstvom republičke i lokalnih inspekcija u realizaciji jesenjih radova i radova na zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2018/19. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *