U banjalučkom UKC RS prvi put izvedena endovaskularna procedura

Društvo

Ljekari Zavoda za kliničku radiologiju UKC RS u Banjaluci prvi put su izveli interventnu endovaskularnu proceduru na površnoj butnoj arteriji, koristeći balon obložen lijekom.

Kako navode iz ustanove, korištenje tog balona za liječenje perifernih arterija je najnoviji trend u interventnoj radiologiji, a prednost ovakvih procedura je u tome što se pacijentu ne ugrađuje strano tijelo u organizam, već se plasira odgovarajući lijek kojeg apsorbuju unutrašnji zidovi tretiranog krvnog suda.

– Nakon intervencije balon se izvadi, tako da nikakav materijal ne ostaje u pacijentu. Ovakav tip intervencije je prvi put izveden u Republici Srpskoj, a pacijent se 24 sata nakon zahvata otpušta kući – navode iz UKC RS.

Ova intervencija je urađena kod pacijenta starosti 70 godina, koji se javio vaskularnom hirurgu zbog grčeva u nogama pri hodanju.

– Na CT nalazu utvrđeno je postojanje jednog visokostepenog suženja desne spoljašnje bedrene arterije i dva visokostepena suženja na butnoj arteriji iste noge. Suženje na spoljašnjoj bedrenoj arteriji je zbrinuto plasiranjem odgovarajućeg stenta prije dva mjeseca. Zbog velike dužine oboljelog segmenta desne površine butne arterije i kalcifikacija oboljelog segmenta odlučeno je da se segment tretira balonom obloženim lijekom, a ne ugradnjom stenta. Tokom širenja arterije plasira se lijek koji prelazi u zid krvnog suda, gdje se zadržava i djeluje idućih šest sedmica, sprečavajući ponovno nastajanje suženja – objašnjavaju u ustanovi.

Tim koji je izveo intervenciju iz angio sale Zavoda za kliničku radiologiju su specijalisti radiologije dr Bojan Jovanić i dr Mile Čučak, specijalizanti dr Dragan Ristić, dr Radoslav Vuleta i dr Bojan Milaković, viši rendgen tehničar Mile Šarić, medicinska sestra Mira Bundalo, a sve to uz nadzor profesora dr Roberta Proczka, endovaskularnog hirurga iz Varšave, koji je sve vrijeme nadgledao izvođenje same procedure.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *