Migranti probili kordon i krenuli ka Hrvatskoj, ima i povrijeđenih

Društvo

Migranti su probili policijski kordon na graničnom prijelazu Maljevac u Bosni i Hercegovini i uputili se prema hrvatskim graničnim policajcima, u grupi izbjeglica ima i ozlijeđenih, a saobraćaj je u oba smjera obustavljen, javlja Avaz.

Iz Hrvatske su došli i pripadnici specijalne jedinice, navodi Avazov portal.

Između 150 i 200 migranata tako se našlo na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Granični prijelaz Maljevac trenutno je zatvoren za sav promet, javlja N1.

Migranti, među kojima se nalaze i žene i djeca, prilično su uznemireni, tako da se povremeno sukobljavaju s pripadnicima policije.

Migranti na mostu uzvikuju: “Open border” (Otvorite granice).

Oko dvije stotine ilegalnih migranata, koji su boravili u improviziranom kampu kod Velike Kladuše, ka Maljevcu su se zaputili u utorak, a tamo ih je dočekao policijski kordon koji im je zapriječio prilazak samom graničnom prijelazu.

Migranti su unatoč hladnoći odlučili provesti cijelu noć između utorka i srijede na otvorenome i tamo su boravili pod policijskom paskom.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je danas u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priljev novih migranata.

On je novinarima potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Kazao je kako je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i dalje pogoršanje krize.

Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

“Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana”, kazao je Koričić.

Dodao je kazao kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši kako se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante ka Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

“Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane”, kazao je Koričić.

Sastavni do mjera koje policija poduzima je i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka su tražili da sve te putnike vrate u Sarajevo otkuda su i došli.

Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom jer su iz Željeznica Federacije BiH tražili daljnja objašnjenja i upute što raditi ubuduće jer sami nemaju mogućnost kontrolirati identitet putnika i odlučivati tko se može voziti, a tko ne.

“Ovo nikome ne koristi, svi smo u pat poziciji”, kazao je za televiziju N1 Samir Alagić, voditelj područnog ureda ŽFBiH u Bihaću.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *