Tender Vlade RS: 9,4 miliona KM za kablove i servere

Društvo

Nakon što je odlučila da firmi „Lanaco“ Nebojše Ninića Microsoft licence plati šest miliona KM, Vlada Republike Srpske raspisala je novi IT tender težak gotovo 9,4 miliona KM. Novom ogromnom sumom pokriće ugradnju sistema slabe struje i proširiti internet kapacitet u svom Administrativnom centru i staroj zgradi u Banjaluci.

Veliki iznosi namijenjeni su velikim igračima pa je i ovog puta vidljivo da bi Vlada rado da sarađuje sa nekim od njih. U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da ponuđač mora da ima bar jedan ugovor vrijedan 1,9 miliona KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost koji se ticao nabavke aktivne mrežne opreme i drugi identične vrijednosti koji je za predmet nabavke imao servere i storidže. Vlada od takvih firmi traži i minimalno 18 članova tehničkog tima.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ kaže za Žurnal da je favorizacija očigledna, jer uz propisanu cifru jasno stoje odrednice nekog od ranijih ugovora ponuđača.

„Ko će dobiti posao, teško je reći, ali je jasno da je riječ o namještanju milionskog posla. U posljednje vrijeme u ovakvim javnim nabavkama pogoršava se konkurentnost. Na primjer, jave se tri firme koje znaju da za neku strukturu blisku ugovornom organu moraju da izdvoje 30 odsto sume. One na to pristanu, a onda se takmiče oko ostatka iznosa. Najgore je što su uvijek u pitanju iste firme i što gotovo niko drugi nema šansu. Ovakvi tenderi se uvijek ‘naduvavaju'“, objašnjava Vukajlović.

Ponude za novu milionsku nabavku Vlada će čekati do 3. decembra, a odabrana firma, od datuma potpisa ugovora, imaće 120 dana da završi posao. Vlada će, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, nakon što sistem proradi, sve platiti u 48 rata.

Ovo, po dobro poznatoj praksi, nije bilo planirano početkom godine niti su građani obaviješteni o trošenju novih miliona KM za IT napredak izvršne vlasti. Vlada je sve mogla da pokrije posebnom odlukom o pokretanju nabavke, baš kao što je to bio slučaj i sa opremanjem štala i kupovinom novih vozila za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

„Na ovaj način lako se prikriva kriminal. Kako se uradi relokacija novca, to niko ne zna“, zaključuje Vukajlović.

„Lanaco“ jedini ponudio licence

Polovinom godine premijerka Željka Cvijanović kod jednog od osnivača SNSD-a i poznatog IT tender stručnjaka Nebojše Ninića obezbijedila je Microsoft licence i to po cijeni od šest miliona KM sa uračunatim PDV-om.

Krajem marta Vlada je raspisala ovaj tender za period od 2018. do 2020. godine a, interesantno, jedini ponuđač bio je „Lanaco“, kao ovlašćeni Microsoft partner. Licence su od 2016. do 2012. godine progutale 6,8 miliona KM iz republičkog budžeta, a samo prošle je dato 1,87 miliona KM.

Prošle godine Ninićev „Lanaco“, kako je Žurnal već pisao, pribilježio je pobjedu na čak 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM. To mu je, između ostalog, donijelo i dobit od 7,8 miliona KM, čime je poslovanje, u odnosu na 2016. godinu, popravio za dva odsto. Firma je prihodovala čak 33,2 miliona KM, što je za 5,3 miliona KM više u odnosu na godinu ranije.

Tenderska demonstracija sile Ninićeve firme nastavljena je i ove godine u kojoj je pobijedila na više od 60 tendera teških blizu 20 miliona KM.

Žurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *