Peticijom traže besplatne udžbenike za osnovce u RS

Društvo

Građani su danas počeli s potpisivanjem peticije na Trgu Krajine u Banjaluci kojom se traži da svi osnovci u RS dobiju besplatne udžbenike.

Banjalučki atletičar Duško Tadić, koji je pokrenuo ovu peticiju, rekao je da će je građani moći potpisivati još narednih pet dana u periodu od 10 do 17 časova.

“Dosad je odaziv dobar, a očekujemo da će tako ostati i u narednim danima. Nadam se da će što više građana doći da nas podrži, jer da bi zahtjev zvanično bio predat u Narodnu skupštinu RS potrebno je da sakupimo 6.000 potpisa”, rekao je Tadić.

Dodao je da se na organizovanje ove peticije odlučio nakon razgovora s građanima, tokom kojih je shvatio koliko roditelji novca izdvajaju za udžbenike i koliko bi im značilo da njihovi osnovci dobiju besplatne knjige.

“Učenici prvog i drugog razreda već dobijaju knjige od Ministarstva prosvjete i kulture RS, a za nabavku knjiga za sve osnovce u RS godišnje bi bilo potrebno od 10 do 12 miliona KM”, rekao je Tadić.

Majka dvije kćerke koje idu u osnovnu školu kaže da za njihove udžbenike godišnje izdvoji oko 300 KM.

“Podržavam ovu peticiju jer smatram da bi udžbenici za sve osnovce trebalo da budu besplatni”, rekla je ona.

Zdravka P., takođe majka dva osnovca, kaže da će potpisati peticiju i da se nada da će biti sakupljeno dovoljno potpisa te da će svi učenici osnovnih škola u RS dobiti besplatne udžbenike.

“Imam dvoje djece i za njih nabavljam polovne knjige jer su jeftinije, ali radne listove i pojedine knjige moram kupiti nove. Osim knjiga, moramo odvojiti novac za školski pribor, prevoz djece do škole i užinu. To sve mnogo košta i mnogo bi nam značilo kada bi svi osnovci dobili besplatne knjige”, istakla je ova majka.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *