Radnici iz BiH koji rade u Njemačkoj zadovoljni

Društvo

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove sedmice boravi u Njemačkoj kako bi dobili uvid u uslove rada naših građana koji se nalaze na radu u ovoj državi, a koji su angažovani od strane slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Jedna od firmi koju je delegacija ARZ posjetila je “Baugroup” iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH. Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni kako platom, tako i statusom i odnosom poslodavca prema njima.

– Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem ARZ zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih, kao što je ovdje slučaj, su privremeno angažirani na radovima u Njemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana – rekao je direktor ARZ Muamer Bandić.

Tokom ove sedmice delegacija ARZ posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj građana iz BiH. Poseban akcent će biti na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *