Određena visina putarine na autoputu “9. januar”

Društvo

Putarina za novoizgrađenu dionicu auto-puta “9. januar” Doboj-Prnjavor u dužini od 36,6 kilometara iznosiće od četiri do 20 KM, odlučila je danas Vlada Republike Srpske.

Putarina će se plaćati na naplatnim mjestima Johovac i Prnjavor.

Putarina za prvu klasu vozila kao što su motocikli, tricikli, četvorocikli, putnički automobili, te laka komercijalna vozila iznosiće četiri KM, a za drugu klasu, odnosno putnička vozila sa prikolicom ili karavane, laka komercijalna vozila sa prikolicom ili karavanom osam KM.

Za treću klasu vozila putarina će iznositi 12 KM. Ovo se odnosi na autobuse bez prikolice sa dvije ili tri osovine, autobuse sa dvije osovine i prikolicom sa jednom osovinom, kamione kod kojih visina prelazi 1,3 metra preko prednje osovine, kamione sa prikolicom ili bez prikolice sa ukupno dvije ili tri osovine, motorizovane karavane kod kojih je visina na prednjoj osovini veća od 1,3 metra i kamione sa prikolicom ili karavanom sa ukupno tri osovine.

Putarina za četvrtu klasu vozila iznosiće 20 KM, i to za kamione sa prikolicom ili bez prikolice sa ukupno četiri ili više osovina, autobuse sa dvoosovinskom prikolicom sa ukupno četiri ili više osovina i kamione sa dvoosovinskom prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je danas propisala i mogućnost da Javno preduzeće “Auto-putevi Republike Srpske” u opravdanim slučajevima odobri popust na cijenu putarine u skladu sa postojećom praksom u okruženju i zemljama EU.

UTVRĐENE IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O PREKRŠAJIMA

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas u Banjaluci Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske zbog potrebe usaglašavnja sa Ustavom Reublike Srpske i izmjena tehničke prirode.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenim komorama, a cilj je uspostavljanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara kao samostalne, profesionalne organizacije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Osnivanje komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara neophodno je zbog unapređivanja uslova za obavljanje ove profesije, zaštite njihovih profesionalnih interesa, organizovanog učešća na unapređivanju i sprovođenju zdravstvene zaštite i zaštite interesa građana u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu.

Razlog za donošenje ovog nacrta sadržan je u potrebi usklađivanja sa trendovima evropskih zemalja u navedenoj oblasti, te usklađivanja sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao i uvažavanja inicijative za izmjene i dopune važećeg Zakona.

Vlada je usvojila i informaciju o sprovođenju Opšteg protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj za 2015. godinu, čija je primjena u svakodnevnom radu nadležnih organa od ključnog značaja u razvijanju sistema zaštite od nasilja u porodici.

Zadužuju se Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo pravde i Ministarstvo porodice, omladine i sporta da postupe po preporukama navedenim u ovoj informaciji, te da ustanove, organe, organizacije i službe iz njihovih nadležnosti još jednom podsjete na obavezu preuzetu potisivanjem opšteg protokola.

Opšti protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj Ministarstva porodice, omladine i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva prosvjete i kulture obezbjeđuje smjernice postupajućih službenih lica da bi bio obezbijeđen sistemski, interdisciplinarni, stručni i cjelovit pristup porodičnom nasilju.

Njegovom primjenom obezbjeđuju se ne samo adekvatne mjere u slučaju porodičnog nasilja, već i prevencija kroz razvijanje stručnih kompetencija, bolje razumijevanje fenomena nasilja u porodici, razbijanje stereotipa i predrasuda i izgradnju “nulte tolerancije” na nasilje u porodici i, posljedično i na sve druge vrste nasilja.

Opštim protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Republici Srpskoj unaprijeđen je i mehanizam prikupljanja i evidentiranja podataka i izvještavanje o nasilju u porodici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *