Dječak iz Banjaluke hospitalizovan zbog meningitisa

Društvo

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS hospitalizovan je petnaestomjesečni dječak koji je obolio od meningitisa.

Kako saznajemo, dječak je iz Banjaluke i ne ide u jaslice ni u vrtić i ima petogodišnju sestru.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti dr Antonija Verhaz kaže da je oboljela beba hospitalizovana u utorak.

“Dječak je premješten u Kliniku za infektivne bolesti pod kliničkom slikom meningokokne bolesti sa meningitisom. Zdravstveno stanje djeteta je za sada stabilno, a u toku su dalje terapijske procedure”, istakla je Verhazova i dodala da u Klinici za infektivne bolesti nema druge djece sa navedenom dijagnozom.

Istakla je da je meningokokna bolest infektivno oboljenje koje se najčešće manifestuje kao meningitis ili sepsa, i raširena je u cijelom svijetu.

“Danas je ova bolest sporadična, a epidemijski oblici se rijetko javljaju. Kod većine inficiranih osoba meningokok, odnosno uzročnik, zadržava se nekoliko sedmica u ždrijelu, a onda nestaje. Kod malog broja bolesnika uzročnik prelazi u krv i tada može doći do ispoljavanja sepse ili meningitisa”, istakla je Verhazova.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da im zvanično nije stigla prijava u vezi sa oboljelim djetetom koje je hospitalizovano u UKC-u RS.

“Za deset mjeseci ove godine Institutu je prijavljeno 13 osoba oboljelih od meningokoknog meningitisa”, rekla je portparol ovog instituta Milka Mrđa.

Glas Srpske

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *