Na ultrazvuk dojke čeka se sedam mjeseci

Društvo

Žene koje ovih dana zakazuju ultrazvučni pregled grudi u UKC RS neprijatno se iznenade kada čuju da termin mogu da dobiju tek u julu naredne godine.

– Trenutno za juni zakazuju ili zovete krajem mjeseca, ako se oslobodi neki popodnevni termin – napisala je jedna od žena na društvenim mrežama, dok je druga navela da je termin dobila tek u julu, dodajući da je to “katastrofa”.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS potvrđuju da je lista zakazivanja za ovaj pregled već popunjena do jula 2019. godine, ali tvrde da to nije i lista čekanja za ovaj pregled. Kako ističu, listu zakazivanja zapravo najviše čine žene koje idu na kontrolne preglede.

– U javnosti, nažalost, ne postoji razumijevanje razlike između liste zakazivanja i liste čekanja. Naime, uobičajena je praksa da ljekar zahtijeva kontrolni pregled za, na primjer, šest ili 12 mjeseci. Pacijenti često u tom slučaju odmah zakažu pregled za šest ili 12 mjeseci unaprijed, i takvi pacijenti kreiraju listu zakazivanja. U Zavodu za kliničku radiologiju lista zakazivanja je trenutno ispunjena do jula. Listu čekanja kreiraju pacijenti koji prvi put treba da obave određeni pregled. U svim slučajevima kada je hitno potrebno uraditi pregled dojke, pacijenti se upućuju u Centar za dojku UKC RS, gdje se takvi pregledi rade prioritetno – navode iz ove ustanove.

Oni ističu i da je prosječno svaka četvrta žena iz Banjaluke u Zavodu za kliničku radiologiju UKC RS u protekle tri godine uradila bar jedan od radioloških pregleda dojki, što je daleko iznad evropskih standarda.

– Imamo dramatično povećanje broja ultrazvučnih pregleda žena u posljednje tri godine, što ne bi bilo moguće bez povjerenja pacijenata – kažu iz UKC.

Nabavljaju revolucionarni aparat

– Univerzitetski klinički centar RS je trenutno u proceduri nabavke najsavremenijeg revolucionarnog ultrazvučnog aparata, koji je posvećen isključivo oboljenjima dojke i koji ne posjeduje niti jedna javna i privatna zdravstvena ustanova na teritoriji bivše Jugoslavije – navode iz UKC RS.

Dodaju da je dijagnostika oboljenja dojke među najvažnijim segmentima Zavoda za kliničku radiologiju ove ustanove.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *