Posrednici profitiraju na gužvi u ambasadi Njemačke

Društvo

Termini za razgovor za dobijanje radne vize u Ambasadi Njemačke u Sarajevu trenutno su popunjeni do zadnjeg mejsta.

Podnosioci zahtjeva mogu besplatno rezervisati termin online, a u njemačkoj Ambasadi u Sarajevu kažu da se iz tehničkih razloga termini mogu rezervisati i do 14 sedmica unaprijed.

S obzirom da se mnogim građanima BiH koji namjeravaju da idu u Njemačku žuri, spremni su da plate kako bi što prije rezervisali termin.

To su iskoristile mnoge agencije i pojedinci koji građanima nude uslugu zakazivanja termina. Jedan takav oglas smo našli na portalu pik.ba gdje nam je muškarac po imenu Sead, rekao da prvi redovni termin za dobijanje vize za posao u Njemačkoj može da nam zakaže tek za mart naredne godine i da bi nas to koštalo 100 KM.

– Ako vam se baš žuri za 1.000 KM mogu da vam zakažem vanredni termin do kraja godine – dodao je on.

Na pitanje da li je sve legalno, Sead je rekao da ćemo dobiti ovjerenu izjavu u kojoj će navesti da uslugu nudi “pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću”.

– Zakazivanje termina je besplatno, ali je dozvoljeno da iznajmite nekoga i da platite da umjesto vas zakaže termin – istakao je on i dodao da se usluga naplaćuje nakon rezervacije termina.

– Potrebno je poslati ime i prezime, broj pasoša i datum rođenja. Mail pravimo za vas, na koji dolazi potvrda od strane ambasade. Poslije dolazne potvrde šaljemo sliku da je rezervacija uspješno završena – objašnjava on.

Sličnih posrednika ima širom BiH i tvrde da rade legalno.

Zoran K. iz Banjaluke je došao iz Njemačke da produži radnu vizu.

– Sjedim za računarom satima svaki dan, ali je nemoguće rezevisati termin. Ne preostaje mi ništa nego da nekome platim da mi to sredi – kaže on.

U Ambasadi Njemačke kažu da dnevno mogu ponuditi oko 50 termina iz oblasti zapošljavanja.

– Kako bi kod rezervacije termina svi bili jednako tretirani i kako ne bi zavisili o tehničkim okolnostima, namjeravamo da uvedemo listu čekanja – kazali su u Ambasadi.

Povećan broj zahtjeva

U Ambasadi Njemačke kažu da je usljed olakšica u pristupu njemačkom tržištu rada za državljane zemalja Zapadnog Balkana od početka godine, znatno povećan broj zahtjeva za izdavanje vize.

– U prvom polugodištu 2016. godine obradili smo skoro 6.800 zahtjeva za vizu, a tokom cijele 2015. godine bilo ih je oko 8.600 – navode u Ambasadi.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *