Poslodavci kontrolišu radnike dok su bolovanju

Društvo

Za devet mjeseci ove godine u RS je zabilježeno više od 86.000 slučajeva odsustva sa posla zbog bolesti, a neki radnici su na bolovanju bili više puta.

Poslodavci sve češće sumnjaju u opravdanost bolovanja, a neki su odlučili da sami kontrolišu radnike.

Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće “Bema” iz Banjaluke je prije nekoliko mjeseci zaposlio socijalnog radnika čiji zadatak je da obiđe radnike koji su na bolovanju i tako na licu mjesta se uvjeri da li su zaista bolesni.

– Kod nas je dnevno 150 radnika na bolovanju, država mi za njihove plate refundira 70 odsto u netu, a ja ne mogu da zaustavim proizvodnju nego moram da na njihovo mjesto zaposlim druge radnike i da ih platim. S obzirom da kod nas doktori odobravaju bolovanje za svaku sitnicu bez kontrole, odlučio sam da provjeravam i šaljem dokaze državi – kaže Umičević.

On kaže da je socijalni radnik kojeg je angažovao utvrdio da je radnik navodno bolestan, a zatekne ga kod kuće kako cijepa drva ili radi druge teške poslove. Ističe da na bolovanje najviše idu trudnice.

– Nemam ništa protiv rađanja djece, ali ne može država da preko leđa privatnika poboljšava natalitet – kaže Umičević, koji planira da od Ustavnog suda traži mišljenje da li država ima pravo da poslodavcima bolovanja refundira u neto iznosu.

Radovan Pazurević, direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente kaže da kada posumnjaju u zloupotrebe bolovanja takođe pošalju predstavnike firme da obiđe radnika.

– Tako smo jednom zatekli zatvorenu kuću, a ispostavilo se da radnica koja je dva mjeseca na bolovanju otišla u inostranstvo. Formirali smo disciplinsku komisiju, na šta imamo pravo po Zakonu o radu i radnica je dobila otkaz – kaže Pazurević.

On dodaje da je kod njih u firmi svaki deseti radnik dnevno nije na poslu zbog bolesti što ugrožava process proizvodnje.

Kontrola bolovanja

FZO RS ove godine primio je oko 40 zahtjeva poslodavaca za utvrđivanjem opravdanosti bolovanja kod oko 50 radnika.

U četiri slučaja utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na kršenje Pravilnika o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

Nadležnim zdravstvenim ustanovama su i izrečene mjere u skladu sa ugovorima koje su zaključili sa FZO.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *