Savanović: Minuli rad ne umanjuje plate

Društvo

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je da će stavka za plate zaposlenih u javnom sektoru u budžetu za narednu godinu biti umanjena s obzirom na to da je umanjena pozicija minulog rada sa 0,5 na 0,3 odsto.

Savanović je istakao da bi uskoro Narodna skupština RS trebalo da razmatra izmjene i dopune zakona o platama, kojima će biti usklađena ova pozicija sa Zakonom o radu.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekao je u petak da neće biti nikakvih smanjenja plata kada je riječ o radnicima u oblasti obrazovanja.

– Plate će biti iste kao i ove godine, a ako bude ikakvih smanjenja to će biti onaj procenat koji se smanjuje na minulom radu – rekao je Malešević.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da će biti ušteda u budžetu MUP-a za narednu godinu, prvenstveno na tome što se dio ljudi, koji se školuju na Policijskoj akademiji, neće ove godine zaposliti u MUP-u.

Sindikalne organizacije Rudnika i Termoelektrane “Gacko” i RiTE “Ugljevik” saopštile su da neće dozvoliti umanjenje dostignutog nivoa plata i drugih naknada radnika koje predstavljaju i tvrde da je uštede moguće izvršiti na druge načine.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *