Poslije isteka ugovora na određeno radnici završavaju na birou

Društvo

Raskid ugovora na određeno vrijeme najčešći je razlog zbog kojeg su radnici dobijali otkaze u ovoj godini.

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS za devet mjeseci ove godine prijavilo se oko 17.000 radnika kojima je prekinut radni odnos.

Od tog broja za blizu 7.000 otkaza razlog je neprodužavanje ugovora na određeno vrijeme. U skoro 5.000 slučajeva radnici i poslodavci su potpisali sporazumni raskid ugovora o radu ili izjavu o prekidu radnog odnosa. Oko 3.300 radnika proglašeno je tehnološkim viškom, a 1.600 radnika je ostalo bez posla jer je firma prestala sa radom ili je otišla u stečaj.

U Savezu sindikata RS su posebno zabrinuti zbog mnogo raskida ugovora na određeno.

– Novi Zakon o radu je, na što smo upozoravali, dao poslodavcima mogućnost da zloupotrebljavaju ugovore na određeno vrijeme. Ugovori na određeno mogu da traju do dvije godine, pa i do pet godina, ukoliko se radnici angažuju na određenim projektima. S druge strane niko ne kontroliše zašto se zaključuje toliki broj ugovora na određeno i na koji način i zbog čega oni nisu produženi, te da li su na ta radna mjesta zaposleni novi radnici – ističe Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza.

Sumnjivi su i brojni raskidi ugovora, jer je nelogično da radnici daju otkaz i prijave se na Biro.

– Trebalo bi vidjeti i da li su ti sporazumni raskidi ugovora ovjereni u nadležnoj opštini što je sada obavezno, a radnici to i ne znaju. Neophodno je da se utvrdi da li je riječ o bjanko sporazumnim raskidima koji se potpisuju tokom sklapanja ugovora o radu, a koje poslodavci koriste kada treba da otpuste radnika, kako ne bi imali nikakvih obaveza prema njemu – naglašava Odžakovićeva.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da broj radnika koji su vraćeni na Biro pokazuje da je posla sve manje.

– Drugi razlog je što ti radnici nisu dovoljno osposobljeni za rad. Problem je što probni rad, može da traje najduže šest mjeseci što za mnoge branše nije dovoljno. Mi nemamo obučenu radnu snagu i svakog radnika kojeg primimo moramo da učimo da radi najmanje godinu i po dana da bi postigao potrebnu produktivnost. Ukoliko se u tom periodu radnik ne osposobi poslodavac je primoran da mu ne produži ugovor – ističe Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Prednost obučenim radnicima

Saša Trivić ističe da nije tačno da poslodavci zloupotrebljavaju radnike tako što ih zaposle na određeno vrijeme , pa ih otpuste i na njihovo mjesto prime druge.

– Za poslodavca je trošak da uvijek iznova obučava radnika. Prednost će uvijek imati radnici u čiju obuku smo uložili vrijeme i koji su pokazli da zaslužuju ugovore za stalno – kaže Trivić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *