Ivanić prisustvovao obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u Avganistanu

Društvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prisustvovao je obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u vojnoj bazi Bagram u Avganistan, te izvršio smotru jedinice angažovane u operaciji podrške miru u toj zemlji.

Ivanić je čestitao oficirima, podoficirima i vojnicima Dan Oružanih snaga BiH i zahvalio im za snažnu ulogu u očuvanju mira u Avganistanu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Način i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokom nivou profesionalne pripremljenosti. Sve to pokazuje da ste istinski ambasadori svoje zemlje”, rekao je Ivanić u obraćanju pripadnicima Oružanih snaga BiH u Avganistanu.

Ivanić je obavijestio pripadnike Oružanih snaga da je Predsjedništvo BiH usaglasilo dokument “Pregled odbrane”, koji bi trebalo da dovede do bolje opremljenosti Oružanih snaga BiH, ali i većeg standarda njenih pripadnika.

Pripadnike Oružanih snaga BiH pozdravili su i zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Svečanosti obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH prisustvovali su predstavnici vojski zemalja koje učestvuju u operaciji “Odlučna podrška” u Avganistanu.

Na svečanosti je govorio i komandant vojne baze u Bagramu general-major DŽon Tomson iz SAD, koji je zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH i istakao njihovu visoku profesionalnost i odgovornost u radu.

U operaciji podrške miru “Odlučna podrška” u Avganistanu angažovano je 55 pripadnika Oružanih snaga BiH.

U vojnoj bazi Bagram nalaze se tri oficira, 10 podoficira i 32 vojnika, od kojih su tri žene, dok se u bazi Mazar Šarif na sjeveru Avganistana nalazi 10 pripadnika Oružanih snaga BiH, od kojih osam oficira i dva podoficira.

U okviru posjete Avganistanu, Ivanić i Jeleč razgovarali su prethodno u Kabulu sa komandantom misije “Odlučna podrška” generalom DŽonom Nikolsonom, te sa komandantom vojne baze u Bagramu general-majorom DŽonom Tomsonom.

Nikolson je zahvalio BiH za učešće u operaciji podrške miru u Avganistanu, naglasivši da BiH time šalje pozitivnu poruku.

Komandant vojne baze u Bagramu, u okviru koje djeluje jedinica Oružanih snaga BiH, istakao je izuzetnu profesionalnost jedinice iz BiH.

U delegaciji BiH, koja od juče boravi u Avganistan su, osim Ivanića, Jusića i Jeleča, savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić i Selmo Cikotić, kao i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Đerić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *