Sudovi ostavinske postupke prebacuju notarima

Društvo

Ostavinske postupke u Republici Srpskoj, umjesto sudova, sada rješavaju notari.

Sudovi su već počeli da im povjeravaju vođenje ovih postupaka i tako se rješavaju tih predmeta.

Nedavno su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku po kojima sudovi imaju obavezu da notarima do početka decembra prebace sve ostavinske predmete na kojima još nisu počeli da rade.

Notari će ubuduće i biti zaduženi za vođenje ovih postupaka u RS, kao povjerenici suda. Cilj je da se rasterete sudovi, koji treba samo da sude, a da notari rješavaju sve nesporne ostavinske predmete. Slično je već urađeno u FBiH, te zemljama okruženja.

“Sud je sada obavezan da predmet dostavi notaru u roku od osam dana od dana prijema smrtovnice”, kažu u Notarskoj komori RS.

Notari imaju do 90 dana da završe postupak, ali ističu da se sve može riješiti i za jedan dan.

“Stranke će biti u prilici da istog dana kod notara daju nasljedničke izjave, izvrše diobu i da dobiju pravosnažno rješenje o nasljeđivanju”, kažu u Komori, gde očekuju i da će riješiti 90 odsto ovih predmeta.

Po nekim ranijim podacima, u RS je bilo oko 15.000 neriješenih ostavinskih predmeta, a računa se da će se rješavanje sada ubrzati, piše EuroBlic.

Sud će i dalje voditi ostavinske postupke u slučaju kada neki od nasljednika zahtjeva da se postupak isključivo sprovede pred sudom ili u slučaju da nijedan notar nema sjedište na području tog suda.

“Takođe, ako su među učesnicima u postupku sporne činjenice od kojih zavisi neko pravo, notar će vratiti te spise sudu”, objašnjava portparol Ministarstva pravde RS Sanja Džombić.

Na pitanje kako će reagovati ako na ročištima dođe do sukoba među nasljednicima, notari odgovaraju da oni svojim postupanjem zapravo treba da spriječe svađe, sukobe i slične incidente. Za osam i po godina rada notarijata u RS, tvrde, nisu imali nijedan ozbiljan eksces.

Notari u RS su pravo da vode ostavinske postupke imali još od 2009, ali nijedan postupak nikada nisu sproveli. To je, tvrde, zato što to nije bila obaveza, već samo mogućnost koje ljudi nisu ni bili svjesni.

“Notaru se moglo povjeriti vođenje ostavinskog postupka samo uz uslov da svi nasljednici pred sudom daju izjavu da su saglasni s tim. Međutim, ta odredba nikad nije zaživjela u praksi, jer nasljednici koji se pojave pred sudom za davanje saglasnosti za povjeravanje notaru, odmah daju nasljedničke izjave i predmet se završava”, navode iz Notarske komore.

Naknada notaru do visine sudske takse

Po zakonu, notarska naknada za rješavanje ostavinskih postupaka ne može biti veća od sudske takse na nasljeđe koja je regulisana Zakonom o sudskim taksama.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *