Prosvjetarima i kulturnjacima plate veće za osam odsto

Društvo

Plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima te zaposlenih u oblastima kulture i visokog obrazovanja biće uvećane za osam odsto, nakon što je Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o platama zaposlenih u ovim oblastima na jučerašnjoj sjednici.

 

Vlada RS je prijedloge ovih zakona utvrdila po hitnom postupku imajući u vidu Memorandum o zajedničkim mjerama za period od 2018. do 2020. godine, koji je zaključen između Vlade RS i Saveza sindikata RS 18. decembra 2017. godine.

 

“Ovim zakonima predlaže se povećanje platnih koeficijenata za sve zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u ustanovama kulture, za sve nastavnike, saradnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u visokoškolskim ustanovama i ustanovama studentskog standarda te za sve nastavnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta sa visokom stručnom spremom u osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima, školama za djecu sa smetnjama u razvoju i umjetničkim, odnosno muzičkim i baletskim školama, a s ciljem izjednačavanja plata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u pomenutim oblastima sa platama zaposlenih u drugim oblastima javne uprave”, navodi se u Vladinom saopštenju.

 

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture u RS, kaže za “Nezavisne” da će plate biti povećane za osam odsto te da je zadovoljan činjenicom što su dodatna 22 miliona KM planirana kroz budžet RS za ovu godinu za bruto plate zaposlenih u oblasti prosvjete, kulture i visokog obrazovanja.

 

“Međutim, nismo zadovoljni što Sindikat obrazovanja nauke i kulture RS ni na koji način nije učestvovao u raspodjeli tih sredstava, što znači da nismo govorili o koeficijentima i nominalnim iznosima”, rekao je Gnjatić, koji je dodao da je ovaj zakon u Narodnoj skupštini RS na dnevnom redu naredne sedmice, te je ideja da uvećanje počne što prije.

 

Vlada RS juče je je odobrila 1.352.500 KM iz budžeta za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života, kojima staž osiguranja sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju iznosi 15 ili više godina.

 

Na sjednici Vlade RS dodijeljena je i koncesija “Elektroprivredi RS” za izgradnju i korištenje hidroelektrana “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini. Usvojen je i plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u RS, kao i Plan odbrane od poplava u RS u ovoj godini. Između ostalog, Vlada RS juče je usvojila i Prijedlog plana poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za ovu godinu, te je doneseno Rješenje o imenovanju članova Ekonomsko-socijalnog savjeta RS ispred Vlade RS.

 

“Za članove Ekonomsko-socijalnog savjeta RS kao predstavnike Vlade RS i zamjenike članova na period od četiri godine imenovani su Duško Milunović, član, i Mira Vasić, zamjenik člana, Zora Vidović, član, i Vjekoslav Petričević, zamjenik člana, te Petar Đokić, član, i Slavica Bogdanović, zamjenik člana”, saopšteno je iz Vlade RS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *