Zotov: Vlada RS nije obezbijedila fer uslove za prodaju “Ljubije”

Društvo

Direktor Israeli Investment Group Evgenij Zotov tvrdi da je „Arcelor Mittal“, kao jedan od zainteresovanih za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, u povoljnijem položaju u odnosu na njegovu firmu, jer na računu ima 31 milion KM neraspoređene dobiti koju nije isplatio „Ljubiji“, jednom od svojih vlasnika.

 

U dopisu koji je uputio minstru energetike i rudarstva Petru Đokiću i direktorici Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Snežani Vujnić, a koji je u posjedu CAPITAL-a, Zotov navodi da je njegova firma i dalje zainteresovana za učešće na aukciji za prodaju državnog kapitala u RŽR „Ljubija“, ali pod fer uslovima, koji trenutno nisu ispunjeni.

 

„Naš partner Gerald Group je zajedno sa nama zainteresovan da učestvuje u postupku prodaje akcija RŽR „Ljubija“, ali traži od Vlade RS da obezbijedi jednake uslove za sve učesnike. U zvaničnom finansijskom izvještaju RŽR „Ljubija“ i njegovog zajedničkog preduzeća „Arcelor Mittal“ postoji neraspoređeni profit od 31,2 miliona KM koji pripada RŽR. To znači da u slučaju učešća jedne od kompanija „Arcelor Mittala“ na aukciji, „Mital“ može da kupi akcije RŽR koristeći novac RŽR. Stoga smatramo da je fer da na aukciji kao poseban uslov za „Mittal“ bude isplata te dobiti“, navodi se u dopisu.

 

Israeli Investment Group je takođe tražila da se rok za podnošenje dokumenta produži za deset dana.

 

Zotov je rekao da “Arcelor Mittal’ ima nepoštenu prednost u odnosu na ostale učesnike koja iznosi skoro pola vrijednosti početne cijene akcija i da su zbog toga tražili od Vlade RS i IRB da obezbijede jednake i fer uslove za sve. Kazao je da još uvijek nije dobio odgovor od Ministarstva.

 

Portal Capital.ba je početkom ove sedmice objavio da Israeli Investment Group nije u predviđenom roku dostavila ponudu IRB-u za učešće na aukciji za prodaju državnog kapitala u Rudniku željezne rude (RŽR) “Ljubija”, koja je zakazana za 30. januar.

 

Rok za dostavljanje dokumentacije za učešće na aukciji istekao je krajem prošle sedmice, a aukcija na Banjalučkoj berzi je zakazana za 30. januar.

 

U IRB-u su ranije rekli da je jedna firma dostavila dokumentaciju za potrebe dokazivanja ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma za učešće na aukciji i da novog pomjeranja datuma aukcije neće biti.

 

Vlada RS dala je u oktobru prošle godine saglasnost IRB-u za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR “Ljubija” Prijedor. Početna cijena državnog kapitala iznosi 69 miliona KM.

 

Aukcija je prvobitno trebalo da bude održana 17. decembra 2018, ali je IRB početkom tog mjeseca promijenila datum prodaje.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *