U Donjoj Gradini otvorena izložba o žrtvama holokausta

Društvo

U Javnoj ustanovi Spomen-područje “Donja Gradina” danas je otvorena izložba autora Mirka Dimića pod nazivom “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine”.

 

Izložbu, koja je postavljena povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, otvorila je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

 

Ona je istakla da izučavanje i prezentacija istorijske građe i sjećanje na genocid i Holokaust nije samo civilizacijski dug prema žrtvama već i važan činilac u oblikovanju budućnosti.

 

-Današnja izložba fotografijama i dokumetima svjedoči o strašnim stradanjima stanovništva Kozarske Dubice u vrijeme NDH, a sama Donja Gradina je najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac i sve žrtve koje su stradale na strašan način u vrijeme NDH zaslužuju da ih se sjetimo na ovaj dan- rekla je Đakovićeva novinarima.

 

Ona je dodala da je važno da se mlađim generacijama prenese tradicija čuvanja sjećanja na žrtve kako se takav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio.

 

Đakovićeva je dodala da je s tim ciljem potrebno da se u Donjoj Gradini izgradi memorijalni kompleks Spomen-područja “Donja Gradina.”

 

-Svi treba da damo sve od sebe da bismo taj posao doveli do kraja. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je prošle godine izabralo idejno rješenje za izgradnju Spomen-područja `Donja Gradina`, a ove godine je Vlada Srpske obezbjedila dodatnih 500.000 KM kako bismo završili proceduru izbora glavnog tehničkog projekta i izvođača radova- precizirala je Đakovićeva.

 

Ona je dodala da, zajedno sa Javnom ustanovom Spomen-područje “Donja Gradina”, nadležno ministarstvo završava pripremu kompletne dokumentacije koja je potrebna da bi se krenulo u sam postupak i naglasila da je to civilizacijski dug prema žrvama koje su stradale u sistemu koncentracionog logora Jasenovac.

 

Autor izložbe, kustos i istoričar Mirko Dimić, rekao je da je Holokaust u suštini zločin genocida i ono što veže srpski i jevrejski narod tokom Drugog svjetskog rata.

 

-Nad srpskim stanovništvom u NDH je izvršen upravo taj zločin genocida u periodu od 1941. do 1945. godine, kako je definisan po konvenciji Ujedinjenih nacija iz 1948. godine, a Kozarska Dubica je zapravo samo jedan od najpoznatijih primjera tog zločina genocida- rekao je Dimić.

 

On je podsjetio da je u Kozarskoj Dubici, na prostoru od oko 500 kilometara kvadratnih stradalo ukupno, ne samo u logorima, između 17.000 i 18.000 žrtva.

 

-To govori da je stradalo više od 53 odsto lokalnog stanovništva, a najviše u koncentracionom logoru Jasenovac i čitavom nizu drugih masovnih stratišta na širem području opštine Kozarska Dubica- rekao je Dimić.

 

Izložba pod nazivom “Kozarska Dubica – mjesto zločina genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1941-1945. godine” sastoji se iz više dijelova, hronološki je poredana po godinama, a u uvodu govori o osnivanju NDH, donošenju zakonodavstva i ključnim momentima za genocid koji će se kasnije dogoditi.

 

Zainteresovani posjetioci izložbu u narednih mjesec dana mogu da pogledaju u izložbenoj sali Spomen-područja “Donja Gradina”.

 

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

 

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar – dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, cvijeće na spomen-obilježje u Spomen-području “Donja Gradina” danas je položio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac i članovi Opštinskog odbora DNS-a Kozarska Dubica.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *