Usvojen budžet Banjaluke od 128.4 miliona KM

Društvo

Skupština grada Banjaluka usvojila je danas Nacrt gradskog budžeta za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 128,4 miliona KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će usvojeno rješenje sigurno pretrpjeti izmjene kroz javnu raspravu koja slijedi u naredne dvije sedmice.

“Bitna stvar nam je restrukturisanje duga. U naredne četiri godine nam dospijeva 75 miliona KM na otplatu i bez restrukturisanja duga na srednjoročnom periodu ćemo imati zarobljena ozbiljna sredstva, odnosno nećemo biti u prilici da ulažemo više u neke razvojne, infrastrukturne i komunalne potrebe”, rekao je Radojičić novinarima u pauzi zasjedanja gradskog parlamenta.

On je dodao da je trenutno stanje na finansijskom tržištu povoljno za restrukturisanje duga, a oslobodilo bi pet do deset miliona KM za razne potrebe, a ne za plate.

Radojičić je dodao da će na budžet sigurno uticati i rješenje za banjalučku “Toplanu”, a i izmjene po pojedinačnim grantovima za različite organizacije.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Gradske uprave Banjaluka Božana Šljivar istakla je da je danas usvojenim Nacrtom budžeta za narednu godinu nije predviđen značajniji rast u odnosu na ovogodišnji budžet.

“Najveći dio prihoda pripada poreskim prihodima i to prije svega po osnovu raspodjele PDV-a od nivoa BiH i entiteta i mi tu ne možemo u značajnijoj mjeri uticati“, rekla je Šljivareva.

Ona je dodala da će grad Banjaluka aktivno djelovati na izmjenu zakonskih propisa koja će sve lokalne zajednice u Srpskoj dovesti u bolju poziciju.

“Ono na šta sigurno možemo djelovati jeste porez na nepokretnosti, jer tim prihodom ne upravljamo na adekvatan način”, istakla je Šljivareva dodajući da adekvatnije treba upravljati i prihodima od komunalnih naknada, a da je neophodno uspostaviti i evidenciju svih nekretnina kojima grad raspolaže.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Milan Milaković iz SP rekao je da će usvojeni Nacrt budžeta grada pretrpjeti izmjene do forme prijedloga prvenstveno zbog toga što se priprema nova sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi.

“Novi gradonačelnik i nova izvršna vlast će uvrstiti svoje politike i svoju viziju budžeta za narednu godinu”, rekao je Milaković i dodao da je usvojeni nacrt radila stara administracija u gradu kako bi dokument što prije bio na uvidu javnosti.

On je naglasio da će klub odbornika SP-a u skupštini grada do izrade prijedloga budžeta za narednu godinu u dokument zasigurno uvrstiti svoje prijedloge.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković predložio je da se u Nacrtu budžeta grada za narednu godinu poveća grant za zapošljavanje i samozapošljavanje, stipendije za učenike i studente, pronatalitetnu politiku i grant za udruženja lica s invaliditetom.

“Sve ove stavke mogu biti povećane za 20 odsto u odnosu na trenutni nacrt budžeta, samo ako bi se smanjili rashodi za lična primanja za 1,3 odsto. U prevodu, to bi značilo da svaki službenik pet minuta dnevno svog rada ne naplati”, rekao je Stanivuković.

Na danas održanoj sjednici Skupštine grada Banjaluka razmatrani su i nacrti izmjene Statuta grada Banjaluka i Poslovnika o radu Skupštine grada Banjaluka kojima je omogućeno da Skupština grada ima dva potpredsjednika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *