Utvrđen Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju

Društvo

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdila Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Pomenutim zakonom uređuje se zaštita lica koja prijavljuju korupciju, postupak prijave korupcije, obaveze postupanja odgovornog lica i nadležnih organa u pogledu prijave i zaštite osoba koja prijavljuju korupciju, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu tih lica.

Predviđena su dva sistema zaštite – sistem interne zaštite od odgovornog lica koje rukovodi subjektom u vezi sa čijom djelatnošću je izvršena korupcija, te sistem eksterne zaštite kod suda.
Lice čija se prava štite ovim zakonom ima pravo da izabere da li će tražiti internu ili eksternu zaštitu.

“Da bi lice koje je prijavilo korupciju uživalo zaštitu, mora da prijavu izvrši u dobroj namjeri, te da učini vjerovatnim da je činjenje ili nečinjenje, koji su označeni kao štetna posljedica, uzročno-posljedično u vezi sa korupcijom ili radnjom prijave korupcije. S druge strane, tuženo odgovorno lice je obavezno da dokaže objektivnu opravdanost činjenja ili nečinjenja koji su u tužbi označeni kao štetna posljedica”, navodi se u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Zakonom je propisana mogućnost da sud u izuzetno opravdanim slučajevima izrekne mjere obezbjeđenja kojim se štite prava prijavioca korupcije da bi se spriječilo ugrožavanje egzistencije, otklonila opasnost od nastupanja nenadoknadive štete ili spriječio mobing.

Ovim zakonom predviđa se i zaštita povezanih lica sa prijaviocem korupcije, kao i drugih lica koja trpe štetne posljedice u vezi sa prijavom korupcije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *