Upitne plate za 7.200 zaposlenih u Federaciji BiH

Društvo

Blokirane su sve isplate u Federaciji. Zbog činjenice da nije popunjen Dom naroda Federalnog parlamenta, na vrijeme nije usvojen budžet za tekuću godinu, niti mjera privremenog finansiranja.

 

Ratni vojni invalidi, civilni invalidi, uposlenici kazneno-popravnih zavoda, sudske policije, porezne uprave, federalnih ministarstva, ustanove, agencije – svi na čekanju. Plaće su upitne, zbog politike. Neodgovorno i do sada neviđeno – kaže predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije.

 

Plate za 7.200 zaposlenih u Federaciji BiH su upitne zbog politike, što je neodgovorno i do sada neviđeno, izjavio je predsjednik federalnog Sindikata državnih službenika i namještenika Samir Kurtović.

 

On je naveo da zaposleni u FBiH očekuje platu do 15. februara, te dodao da su posljedice dugotrajne blokade višestruke.

 

“Ovo nije dobro nimalo, pogotovo zato što moje kolege imaju obaveze prema bankama, krediti, režije, troškovi, a pored svega toga Federacija je stvorila obaveze za čitav januar koje neko mora platiti”, rekao je Kurtović za “N1”.

 

Kurtović je dodao da su bez podsticaja ugroženi i proljetni radovi.

 

U FBiH blokirane su sve isplate jer nije popunjen Dom naroda federalnog parlamenta, zbog čega nije usvojen budžet za ovu godinu, niti je donesena mjera privremenog finansiranja.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara najavila je rješavanje pitanja konstituisanje Doma naroda Parlamenta FBiH do 10. februara.

 

“Apelujem na sve kantonalne skupštine i političke stranke kako bi se delegirali delegati u Dom naroda parlamenta FBiH”, rekla je Bradara za BHRT.

 

Ona je istakla da su svi zvaničnici odgovorni i trebaju da smire građane, s obzirom na to da je Federacija BiH od danas u blokadi zbog neusvajanja budžeta.

 

“Sigurna sam da će svi građani, budžetski korisnici, dobiti naknade za januar koje im pripadaju”, rekla je predsjedavajuća Doma naroda Bradara.

 

Ona je ukazala da do sada stari saziv Doma naroda nije donosio budžet, niti se sastajao nakon izbora.

 

OHR, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH i ambasade SAD i Njemačke saopštile su 17 januara da Dom naroda Parlamenta FBiH u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *