Knežević najavio krivične procese protiv Mila Đukanovića u Londonu

Društvo Region

“Ja sam britanski državljanin i namjeran sam da zaštitim svoju porodicu i sebe od progona koji dolazi iz Crne Gore. Takođe, pokrenuću pravne procese protiv Mila Đukanovića u Londonu. U pripremi je krivična prijava za pranje novca preko kredita koji je Đukanović uzeo od Pireus banke iz London. Biće još međunarodnih procesa koje ću voditi van Crne Gore”, saopštio je Duško Knežević, predsjednik Atlas Grupe u intervjuu za beogradski “Danas”.

 

Potvrdio je da je prije nego što je odlučio da javno progovori o svemu, obišao sam visoke predstavnike DPS-a u parlamentu, ministra finansija Darka Radunovića, guvernera Radoja Žugića.

 

“Imao sam sastanak i sa Slavoljubom Stijepovićem, koji je sada šef kabineta Đukanoviću. Nagovijestio sam im na vrijeme što ću da uradim ako se mjere protiv mene ne povuku, kaže Knežević.

 

Osumnjičeni ste za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i utaju poreza, a za Vama je raspisana potjernica. Šta imate da kažete o optužbama koje su crnogorske vlasti iznijele na Vaš račun i istrazi koja je otvorena?

 

Politički-kriminalni atak na mene, poslije neosnovanog hapšenja i maltretiranja mojih saradnika prije godinu i po, nastavio se plasiranjem neistina da sam oprao dvije milijarde eura, pa 500 miliona, da bi na kraju iskonstruisali optužnicu za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi i utaju poreza u iznosu od 1,9 miliona evra. Pokušavajući da me diskredituju prikazujući me u javnosti kao kriminalca režim na čelu sa diktatorom Milom Đukanovićem i njegovi pioni u Specijalnom tužilaštvu su plasirali u medije senzacije o pranju novca. Ko zna koje će konstrukcije izmisliti da bi pokušali da ostvare ključni cilj – da mene predstave kao teškog kriminalca i da mi onda lakše otmu vrijednu imovinu koju Atlas Grupa stvarala tokom črethodnih 30 godina. Namjera je da se imovina Atlas Grupe, na čelu sa Atlas bankom, prenese na prvu familiju preko njihovih kriminalnih šema u kojima učestvuju djelovi pravosuđa i biznisa. Plan im kvari to što sam odlučio da usprotivim i što imam namjeru da ih pobijedim tako što ću ih totalno razotkriti. Svi u Crnoj Gori će saznati sve o pravom licu Mila Đukanovića.

Napustili ste zemlju nekoliko dana prije nego što je izdat nalog za Vaše hapšenje, da li ste znali šta Vam se sprema i prije nego što je objavljen snimak na kome dajete novac bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, i zašto ste odlučili da odete iz Crne Gore?

 

Zemlju sam napustio nekoliko dana poslije uvođenja privremenih mjera u mojim bankama, u decembru. Upozorio sam ih da će moja reakcija biti jaka ako ne povuku mjere koje su donijeli. Obišao sam visoke predstavnike DPS u parlamentu, ministra finansija Darka Radunovića, guvernera Radoja Žugića. Imao sam sastanak i sa g. Slavoljubom Stijepovićem, koji je sada šef kabineta Đukanoviću, prije nihovog odlaska u Latinsku Ameriku. Nagovijestio sam im što ću da uradim ako se mjere ne povuku.

 

Ja inače ne živim u Crnoj Gori nego dolazim povremeno. Legalno sam izašao iz Crne Gore, a nalog za hapšenje su izdali tek kada sam počeo da govorim o Đukanovićevoj korupciji I kriminalu, tokom prošlog mjeseca. Tada kreće politički progon, aktivira se mehanizam hajke koja kreće iz Specijalnog tužilaštva I onda se širi preko režimskih medija. Na sreću, u Crnoj Gori ima važnih medija koje ne kontroliše prva familija, moji saradnici su vješti sa društvernim mrežama, tako da se Đukanovića hobotnica našla u čudu, ne znaju šta ih je snašlo.

 

Iz kog razloga ste Stijepoviću dali novac?

 

To je bio moj dogovor sa Đukanovićem, to je novac koji su tražili za potrebe predizborne kampanje. Decenijama sam tako finansirao DPS. Stijepović je bio samo kurir.

 

Crnogorske vlasti pokrenule su postupak za raspisivanje međunarodne potjernice za Vama, da li su Vam se vlasti Velike Britanije obratile tim povodom i kako ćete odgovoriti?

Moj pravni tim je spreman. Ja sam britanski državljanin i namjeran sam da zaštitim svoju porodicu i sebe od progona koji dolazi iz Crne Gore. Takođe, pokrenuću pravne procese protiv Đukanovića u Lundonu. U pripremi je krivična prijava za pranje novca preko kredita koji je Đukanović uzeo od Pireus banke iz London. Biće još međunarodnih procesa koje ću voditi van Crne Gore.

 

Opozicija oko Demokratskog fronta u Crnoj Gori, predložila je i da Vam se dodijeli status svjedoka saradnika. Da li biste prihvatili to i vratili se u Crnu Goru u tom slučaju?

 

Ja već iznosim dovoljno dokumenata da Đukanović i njegova hobotnica budu procesuirani. Osim njega, tu su predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji rukovodi stečajnom mafijom, Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, guverner Centralne banke Radoje Žugić, potpredsjednik Vlade Milutin Simović…

 

Za sve što govorim imam dokaze ili sam neposredno prisustvovao određenim događajima. U Crnu Goru ću doći onda kada se promijeni vlast i kada pravosuđe bude očišćeno od eksponenata hobotnice kojom upravljaju Đukanovići i koja je na vrhu cjelokupne kriminalne piramide u Crnoj Gori.

 

Šta mislite, zašto se baš sada pokreće istraga i kako će ovo uticati na Vaše poslovanje?

 

Ovo nije nikakva normalna istraga nego puka osveta zato što sam počeo da iznosim javno sve što znam o njihovoj korupciji i kriminalu. A plan da ja budem žrtvovan kao biznismen koji je blizak sa Đukanovićem I da se tako zamažu oči javnosti i međunarodnoj zajednici. Sastavni dio plana, koji je, očigledno, postojao od ranije, bio je da mi istovremeno bude oduzeto sve, uključujući i profitabilne poslove. Naravno, nanijeta mi je ogromna šteta, ne samo meni nego i brojnim klijentima i deponentima mojih banaka. U namjeri da mene unište nije ih bilo briga za hiljade ljudi koji zbog toga trpe. Moj cilj je da nadoknadimo svaki euro koji su nam uzeli.

 

Zašto tek sada, pošto je izdat nalog za Vašim hapšenjem, otkrivate detalje o Vašem odnosu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, navodite da ste mu davali novac i optužujete za nezakonite radnje? Da li ste ikada ranije razmišljali da iznesete u javnost dokaze kojima raspolažete protiv Đukanovića?

 

Đukanović je sam priznao da sam davao novac “ali ne u tolikim količinama koliko ja kažem”. Sistem je takav da ne možete da poslujete u Crnoj Gori i bavite se velikim projektima ako niste dobri sa Đukanovićem. Ukoliko se pobunite svi vidljivi i nevidljivi mehanizmi se urote protiv vas. Ja sam aktivno radio na ulasku Crne Gore u NATO baš zato da bih na taj način taj sistem mijenjali i ostvarili pravnu sigurnost bez koje nema ekonomije i napretka. Odlučio sam da se borim kada sam vidio da su Đukanović i njegov brat krenuli da mi uzmu sve i da me ponize.

 

Afera Koverat i sva ova bura koja se podigla negativno se odražava na moje poslove, posebno na poslove E-commerca, koji je bio okosnica poslovanja Atlas banke. Oni koji su krivci za štetu koju trpimo će je, na kraju, platiti. Do sada je oko 80 miliona eura šteta koju su nam nanijeli, zbog čega smo podnijeli krivične prijave.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *