Za borbu protiv korupcije od EU oko sedam miliona maraka

Društvo

Bosna i Hercegovina od Evropske unije dobiće oko sedam miliona maraka namijenjenih za borbu protiv korupcije.

 

Novac će biti raspoređen za tri projekta. Prvi projekt odnosi se na pomoć nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH.

 

Drugi projekt provodi se u saradnji sa francuskom agencijom „Justice International Cooperation“ čiji je cilj jačanje učinkovitosti istrage kaznenog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala.

 

Treći projekt realiziraće se u saradnji sa Transparency International BiH (TI), a namijenjen je suzbijanju korupcije u zdravstvu.

 

Namjera ovih projekata je, između ostaloga, pružiti pomoć u harmonizaciji zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije, unaprijediti saradnju civilnog sektora i institucija te uključiti privatni sektor u metodologiju borbe protiv korupcije, ali i uključiti građane da prijavljuju korupciju.

 

– Zdravstvenom sektoru najviše je potrebno pomoći. Posebno ćemo raditi na suzbijanju korupcije kjada su u pitanju javne nabavke, proces zapošljavanja, finansijsko upravljanje… Cilj je smanjiti korupciju radi obezbjeđenja kvalitetne zdravstvene zaštite. Projekat ćemo realizovati u saradnji sa 15 zdravstvenih ustanova gdje ćemo provjeriti koliko je korupcija prisutna u tim ustanovama – kazao je Emsad Dizdarević iz TI-a.

 

avaz.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *