FZO: Od aprila moguć izbor pelena

Društvo

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji koriste pelene za djecu i odrasle, od aprila će umjesto 60 imati pravo na 80 pelena mjesečno, saopšteno je iz Fonda.

 

Iz Fonda dodaju da je ovo “povećanje prava omogućeno zahvaljujući tenderskoj nabavci pelena”.

 

Novost je i to što će korisnici pelena od idućeg mjeseca moći da, uz doplatu, kupe i kvalitetnije pelene od onih koje im fond nudi na recept.

 

– Fond će priznavati cijenu pelena za odrasle u visini od 0,68 KM, a za djecu 0,45 KM, dok će osiguranici imati i mogućnost doplate ukoliko žele skuplju pelenu – navodi se u saopštenju.

 

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku rukovodstva FZO RS i predstavnika desetak udruženja pacijenata.

 

Ovim je, bar privremeno, stavljena tačka na aferu “Pelene”, koja već dva mjeseca potresa Srpsku.

 

Naime, od Nove godine, na osnovu novog pravilnika i centralizovanih nabavki, 1.209 najtežih bolesnika i osoba sa invaliditetom u RS, među kojima je 89 djece, dobijaju na recept skoro beskorisne tanke pelene uvezene iz Albanije i Italije.

 

Zbog ovog problema mnogima od njih je bilo dodatno ugroženo zdravlje.

 

Nakon današnjeg dogovora ovaj problem je riješen, bar djelimično, ali korisnici ukazuju da su ipak, i nakon ovog “ustupka” na neki način na gubitku, jer im Fond, u slučaju zamjene pelena priznaje manje troškova nego lani, kada je priznata cijena pelene za odrasle bila 87  feniga po komadu bez PDV-a, što je za skoro 20 pfeniga manje nego sada.

 

Dobra vijest je da će i odrasli korisnici i djeca imati pravo na više pelena. Kad se sve sabere i podvuče crta, odrasli korisnici će imati skoro ista prava kao lani; u toku prošle godine su mjesečno imali pravo na ukupno 52 KM za pelene, dok je sada taj mjesečni iznos oko 54 marke.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *