Smanjenjem naknada odbornicima ušteda od 200.000 KM

Društvo

Odluka o smanjenju naknade odbornicima, koja bi u budućem periodu trebalo da iznosi oko 630 KM umjesto dosadašnjih 790 KM, uz smanjenje broja članova upravnih odbora, dovela bi do ušteda od 200.000 KM.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda izazvala je najviše polemike na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada. Odbornici nisu imali direktnih primjedbi na samo smanjenje, ali došlo je do suprotstavljenih stavova o visini umanjenja, poklanjanja u humanitarne svrhe, pomoći građanima i kome bi, osim odbornika, još mogle biti umanjene naknade.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je da svako ima svoju političku propagandu i pristup humanitarnom radu.

– Plate funkcionera i službenika u gradskoj administraciji od početka velike ekonomske krize manje su za 10 do 15 odsto – rekao je Amidžić.

Odbornici su razmatrali i odluke o organizovanju Gradske razvojne agencije i Turističke organizacije, kojima bi broj članova upravnih odbora trebalo da bude smanjen sa pet na tri.

– To je samo početak sprovođenja mjera koje smo najavili u predizbornoj kampanji. Svaka gradska institucija će morati opravdati novac koji se u nju ulaže. Ovim mjerama te smanjenjem naknada odbornicima uštedjećemo oko 200.000 KM – rekao je Amidžić.

Istakao je da je razmatranje konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta grada za prvih pola godine pokazalo da su i dalje zabrinjavajuće mali prihodi od poreza na nepokretnosti.

– Imamo veliki broj žalbi građana koje su uslovljene rasporedom zona. Na narednoj sjednici za određene zone trebalo bi da budu smanjenje naknade za narednu godinu, a u idućoj godini moramo prilagoditi zone stvarnom stanju na terenu – rekao je Amidžić.

Odbornik PDP-a Draško Stanivuković je predložio da se odbornici odreknu dijela svoje naknade u humanitarne svrhe. Ovaj novac bi bio iskorišćen kako bi 31 socijalno ugroženoj porodici bio obezbijeđen božićni i novogodišnji ručak. Takođe je predložio smanjenje iznosa odborničke naknade na nivo najniže plate u RS.

S druge strane, pojedini odbornici iz pozicije i opozicije smatraju da se samo radi o usklađivanju odluke za zakonom te da svi odbornici izdvajaju od svojih dodataka i pomažu građanima kojima je to potrebno.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Draško Ilić je rekao da će ova stranka podržati smanjenje odborničke naknade.

– Protivnik sam toga da ova tačka bude korišćena kao dodvoravanje građanima, kako smo mi ovdje da za građane radimo besplatno. Rasprava je u jednom dijelu izašla iz okvira tačke dnevnog reda i bila je besmislena – rekao je Ilić.

Raspravljalo se i odluci o taksi prevozu koja predviđa da bude prolongirano primjenjivanje pravila da taksi vozila iz udruženja moraju biti sive boje, a taksi firme moraju izabrati jednu boju. Primjenjivanje odluke treba da počne od 6. decembra iduće godine.

Rasprava pa glasanje

Ubuduće na skupštinskim zasjedanjima prvo će biti raspravljano o svim tačkama dnevnog reda, a nakon toga će odbornici glasati o svakoj pojedinačno.

Jučerašnja sjednica bila je prva u ovom sazivu u kojoj je održan aktuelni čas od 45 minuta.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *