Banjaluka: Kontrola rada udruženja građana

Društvo

Odjeljenje za društvene djelatnosti će kontrolisati rad udruženja građana i način na koji su trošili novac koji su dobili iz gradskog budžeta u prethodne dvije godine, kako bi bilo utvrđeno koja ispunjavaju uslove da dobiju status udruženja od interesa za grad ali i ona koja će zbog neadekvatnog rada izgubiti taj status.

Navedeno je to u zaključku koji je usvojila Skupština grada na posljednjem zasjedanju uz informaciju o godišnjim aktivnostima udruženja od interesa za grad te aktivnostima ostalih udruženja građana.

Odjeljenje je dobilo rok od tri mjeseca da uradi stručnu analizu. Predlagač zaključka odbornik iz reda nacionalnih manjina Saša Čudić objasnio je da sredstva koje grad daje na aktivnosti udruženja građana moraju biti utrošena na najbolji mogući način.

– Ako neko troši budžetska sredstva, mora to raditi po unaprijed definisanim planovima a isto tako grad mora da prati kakva je realizacija tog novca. Odlukom Skupštine grada iz 2014. godine status udruženja od interesa za grad ima 68 organizacija i oni moraju opravdati taj status. Ne mogu biti od interesa za grad a da ne izvršavaju svoje djelatnosti – rekao je Čudić.

Odlukom o kriterijumima, uslovima i načinu utvrđivanja statusa udruženja od interesa za grad definisano je da se svake dvije godine određuje koja udruženja imaju taj status. Tu odluku donosi Skupština na prijedlog gradonačelnika. Ove godine je objavljen novi konkurs koji je trebao odrediti ova udruženja.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti rekli su da je konkurs zatvoren nakon 15. jula i da utvrđivanje statusa udruženja od interesa za grad prolongirano jer je tada nastupio izborni proces i konstituisanje novog saziva skupštine.

Napomenuli su da je komisija za sprovođenje ovog konkursa utvrdila da se prijavilo 47 udruženja.

– Komisija će, do kraja godine, razmotriti i ocijeniti prijave, nakon čega će sačiniti rang-listu sa prijedlogom za utvrđivanje statusa udruženja od interesa za grad i dostaviti je gradonačelniku radi utvrđivanja prijedloga koja će uputiti u skupštinsku proceduru – naveli su u ovom odjeljenju.

Taksi vozila

Odbornici Skupštine grada su na posljednjem zasjedanju u četvrtak veče usvojili svih 20 tačaka o kojima su raspravljali uz nekoliko zaključaka koji se odnose na pojedine tačke. Kada je u pitanju Odluka o taksi prevozu nadležnom odjeljenju dat je rok od 90 dana da se pronađe konačno rješenje za sprovođenje odluke po kojoj bi sva taksi vozila bila iste boje.

KATEGORIJE
Udruženja od interesa za grad svrstana u sedam kategorija

1. Socijalna zaštita

2. Boračko-invalidska zaštita

3. Zdravstvo

4. Nauka i obrazovanje

5. Ljudska prava i prava manjina

6. Kultura

7. Druge oblasti od interesa za lokalnu zajednicu

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *