Direktor AJB Tarik Đođić zaprijetio Dodiku i Čoviću ratom ako “pipnu” Ustavni sud BiH

Društvo

“Dodik je dileja i približava se epilogu… Čović je četnikolika spodoba, mafijaš i blefer… Usude li se pipnuti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, (…) to je objava rata. To je vrijeme kada treba prestati svaka priča, kada treba iskoristiti saveznike i formirati brigade i divizije da se brani Zemlja!”

Ovo je tek dio žuči koju je na svom profilu na Fejsbuku nedavno izlio generalni direktor Al Džazire Balkan Tarik Đođić. Pljunuo, pa polizao!

Očito iznerviran inicijativom lidera SNSD-a i HDZ-a, Milorada Dodika i Dragana Čovića o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH i protjerivanju stranih sudija, Đođić se ostrvio na ovaj politički dvojac napisavši komentar nedostojan prvog čovjeka jedne medijske kuće.

Predsjednika Republike Srpske “počastio” je epitetom “dileja”, što bi u prevodu značilo – glupav.

-Dodik je dileja i približava se epilogu, svome i svoga okruženja: naizgled miran let će se pretvoriti u užasno, tragično prizemljenje. Još malo. Goriva ponestaje, visina se gubi, a putnike koje vozaju još nisu obavijestili. Kreš landing!

Nije mnogo bolje prošao ni član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, Dragan Čović. Uz njega, Đođić je potkačio i predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar – Kitarović.

-Čović je četnikolika spodoba, mafijaš i blefer, koji slijedi svog pajdu i u to uvlači Republiku Hrvatsku preko Oblajhane. Traži, šatro, ravnopravnost i jednakopravnost, a tlači i dominira gdje god stigne i nad kim god stigne.

Đođiću je sve to bilo malo, pa je pozvao “saveznike” na formiranje brigada i divizija. Dakle, rat u najavi!

-Usude li se pipnuti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, koji je ustavna, a ne zakonska kategorija, to je objava rata. To je vrijeme kada treba prestati svaka priča, kada treba iskoristiti saveznike i formirati brigade i divizije da se brani Zemlja! DOSTA!

Nakon što je zadovoljio svoju sujetu, Tarik Đođić je sa Fejsbuka uklonio sporni post, ali je on ipak primijećen i sačuvan.

Ako je geslo Al Džazire, kako je to svojevremeno proklamovao direktor vijesti i programa te televizije Goran Milić – We give voice to the voiceless (Dajemo glas onima bez glasa), onda je bi mu bilo najbolje da što prije ućutka svog generalnog direktora. Makar toliko da mu sugeriše da je dovoljno da na Fejsbuku piše o uštipcima i svojoj knjizi “Čuvarkuća”. Da javni prostor nije za svakoga i da se na medijskom ledu okliznu i najvještiji.

Da li je Milić savjetovao Đođiću da izbriše napisano, nije poznato. Poznato je da ni on u svojim javnim istupima nije bježao od politike i kritika, naročito na srpski račun.

-Ti momci iz Republike Srpske koji misle da imaju državu, da bi se s tom državom pojavili u Europi, trebali bi imati neke formulare, jer Europa je “malo osjetljiva” na formulare. Svatko može za sebe reći da je država, ali država postoji onda kada drugi kažu da postoji i da to jest. (Goran Milić za “Nacional”, 2011.)

U istom tekstu Nacionala za oči zapinje i izjava Tarika Đođića, koju je očito zaboravio:

-Nismo ekspozitura nikakve politike, stranke ili grupacije, nego smo međunarodna medijska kuća i ovdje smo da bismo donijeli vijesti i samo vijesti. Državni tv-kanali daju vijesti koje zavise od lokalnih političkih opcija ili ponekad moćnika, a mi smo se jednostavno uklopili u ideju globalnog širenja Al Jazeere.

To globalno širenje televizije u vlasništvu kompanije iz Katara omogućile su rupe u domaćem zakonodavstvu, po kojima strana fizička i pravna lica ne mogu biti vlasnici medija u BiH. Ali, mogu ispostave stranih preduzeća osnovane u Bosni i Hercegovini.

Balkanska ofanziva islamske televizije

Al Džazira Balkan (AJB), sa sjedištem u Sarajevu, je međunarodni televizijski kanal Al Jazeera Network u vlasništvu Qatar Media Corporation.

Nastala je sredinom septembra 2010. godine, kada je od kompanije “PEP” u vlasništvu Adila Kulenovića kupila lokalnu TV-stanicu NTV Studio 99 za 2,3 miliona KM. Eemitovanje vlastitog programa počela je 11. novembra 2011.

Iako je najavljivana kao veliki medijski projekat, AJB nikad nije dostigla značajniju gledanost i daleko je iza domaćih regionalnih tv stanica.

Mnogo ozbiljniji “posao” Al Džazira je obavila u Libiji 2011. godine, gdje je odigrala ključnu medijsku ulogu u rušenju Gadafija, a u posljednje vrijeme uključena je u žestoku propagandu pojedinih zapadnih i arapskih zemalja protiv Asada u Siriji.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *