Nakon Dodikove prozivke Sindikat tiho izlazi na protest

Društvo

Predstavnici četiri granska sindikata čiji radnici se finansiraju iz budžeta održali su danas konferenciju za medije sa koje su poručili da su odlučni u svojoj namjeri da sutra ispred Narodne skupštine RS pošalju jasnu poruku o neslaganju sa odlukama Vlade o smanjenju plata radnicima.

Predsjednik uprave Tomislav Vrhovac navodi da ovo što je Vlada ponudila nije prihvatljivo za ova četiri granska sindikata.

“Sindikati su pregovarali sa Vladom i ova posljednja ponuda nije iznesena sindikatima i vlada se nije uopšte konsultovala sa nama. Neprihvatljivo je ovo iz više razloga. Ako radnicima odbijete topli obrok imate kategorije radnika u institucijama koji će imati manju platu od najmanje predviđene. Plate zaposlenih su manje od najniže u RS. Svih ovih godina plata je samo umanjivana i nikako nije povećavana.
Problem je što mi u pregovorima sa Vladom pokušavamo da riješimo neka pitanja, ali oni ništa ne rade dok ne dođe kraj godine i treba budžet donositi. Sad Vlada pokušava da predstavi da smo mi nesloidarni i da hoćemo da se otpuštaju radnici. To je netačno. Zato ćemo mi sutra organizovati proteste, na koje će doći naši aktivisti i želićemo da ukažemo na probleme koji su nastali”, rekao je Vrhovac.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Anica Jondić navela je da je ono što im je kao posljenju ponudu Vlada predložila zanemarivo manje umanjenje od prethodnih.

“To je nama neprihvatljivo i cilj nam je da sutrašnjim protestima ukažemo na naše neslaganje sa smanjenjem plata. U ovim protestima će učestvovati izabrani predstavnici sindikata i smatramo da sa našim predstavnicima od 700 do 800 ljudi možemo poslati jasnu poruku. Zato se nismo ni odlučili za masovne proteste i da dovodimo policiju RS da izvode na ulicu 2.000 izvršilaca kao što su to radili neki na mitinzima i kontramitinzima”, rekla je Jondićeva.

Predstavnici sindikata su rekli da će pored protesta, ukoliko poslanici se ogluše na njihove zahtjeve, sutra uputiti i na Ustavni sud RS primjedbe na pojedine članove Zakona o platama.

Buka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *