Digitalni signal u BiH do kraja naredne godine

Društvo

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predrag Kovač izjavio je danas u Sarajevu da bi cijela BiH, kada je riječ o multipleksu A, mogla biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine.

“Prva faza je završena i to su ova tri područja – Banja Luka, Sarajevo i Mostar, koja su u ovom trenutku pokrivena digitalnim signalom. Da bi se završila kompletna digitalizacija, a to je multipleks A – prva faza ovog procesa, potrebno je objaviti tender, raspisati ga i nabaviti opremu za sva ostala područja, a u BiH ih je ukupno šest”, rekao je Kovač na godišnjoj konferenciji RAK-a.

On je pojasnio da je strategijom o digitalizaciji BiH, multipleks A bio namijenjen isključivo javnim operaterima, dodavši da je RAK u prethodnom periodu radio na tome da u ovaj multipleks uđu i ostale televizije, što je i usvojeno.

Prema njegovim riječima, to je bilo neophodno, jer proces digitalizacije u BiH mnogo kasni, tako da je bilo potrebno da se omogući da i komercijalne i sve ostale televizije budu ravnopravne sa javnim servisima.

“Ostali multipleksi bit će u nekom narednom periodu, pogotovo multipleks B, koji je strategijom bio namijenjen za komercijalne televizije. Oni će sačekati neko bolje vrijeme, a cijeneći iskustva kolega u okruženju, mislimo da u ovom trenutku sa multipleksom A možemo zadovoljiti dobar dio potreba kada je u pitanju digitalna televizija u BiH”, istakao je direktor RAK-a.

On je dodao da RAK trenutno radi stručnu analizu koja će biti gotova do kraja prvog kvartala naredne godine, a koja će sadržavati tehničku specifikaciju za svu opremu koju građani BiH treba da nabave da bi mogli bez problema pratiti digitalni signal.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *