Narodna skupština danas o budžetu: Hoće li mirni protesti probuditi savjest narodnih poslanika?

Društvo

U Banjaluci će danas zbog smanjenja plata protestovati zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, pravosuđu, prosvjeti, upravi…

Prema očekivanjima vođa granskih sindikata, protesti treba da probude poslaničku svijest i savjest i da spriječe vladu da smanji plate budžetskim korisnicima.

Iako protesti neće biti masovni, zbog njih u svakom slučaju nije lagodna situacija ni vladi, ni resornim ministrima, posebno policije i prosvjete.

I dok u vladi kalkulišu kako da umire nezadovoljne u čemu im pomaže i predsjednik RS Milorad Dodik, optužujući Savez sindikata da nije solidaran, opozicija kao da je već utonula u zimski san. Prethodnih dana izostala je kritika na račun vlade i ponuđeni prijedlog budžeta RS za narednu godinu, koji iznosi nešto više od 3,2 milijarde KM.

Budžetom nisu zadovoljni ni poljoprivrednici, a i penzioneri traže veće penzije.

Da li je opozicija utonula u “prerani zimski san” kako je to na tviteru napisao poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo, vidjeće se već danas na početku zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske.

Šukalo je dan uoči sjednice pozvao poslanike da podrže opravdane zahtjeve radnika unutrašnjih poslova, prosvjetara, poljoprivrednika, apelujući posebno na kolege iz opozicije, SDS, PDP i NDP, da se trgnu iz prijevremenog zimskog sna.

Po njemu, solidarisanje sa protestantima je nešto što moraju pokazati i naći način da spriječe donošenje važnih dokumenata po hitnom postupku, nezakonito i mimo skupštinskog poslovnika.

Šukalo traži da sa dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine budu povučene tačke u vezi sa budžetom i program ekonomskih mjera, jer nije ispoštovana zakonska procedura oko prijedloga i nacrta budžeta. Ukoliko skupština ipak bude raspravljala o budžetu, traži od opozicije da napusti zasjedanje i pridruži se najavljenim protestima sindikata, umjesto da bude ikebana vlasti.

-Normalno i po zakonu je bilo da se nacrt budžeta u Skupštini nađe do 15. novembra i da tek nakon javne rasprave na red dođe prijedlog. To nije ispoštovano i Narodna skupština ponovo će da ozakoni kršenje zakona i poslovnika o radu, poručio je Šukalo.

Budžet i prateći zakonski akti i ove godine voljom većine u Narodnoj skupštin koju predvodi SNSD treba da se usvoje u hitnoj proceduri, što je suprotno postojećim zakonima, koje je ranije donijela ova skupština.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *