Novogodišnji paketići od pet do 20 maraka

Društvo

Novogodišnji paketići u tržnim centrima i marketima širom Republike Srpske ovih su dana među najtraženijom robom, a da bi mališanima izmamili osmijeh roditelji, bake i djedovi za slatke darove u prosjeku izdvajaju od pet do 20 maraka.

Prodavci kažu da su pripremili bogatu ponudu paketića za mališane svih uzrasta i za svačiji džep. U jednom banjalučkom tržnom centru istakli su da u ponudi imaju novogodišnje paketiće od četiri do 22,45 KM, ali da se na policama najmanje zadržavaju oni po cijenama do deset maraka.

– Ima i onih roditelja koji žele da sami prave paketiće i biraju ih po ukusu mališana, koji na kraju izađu i po 50 maraka. Sve u svemu, paketići idu kao alva – rekla je prodavačica Milana Kavić.

Prodavačica u jednom prijedorskom tržnom centru Jelena Marić ističe da je sadržaj paketića kreiran u skladu sa potražnjom i zahtjevima kupaca.

– U paketićima se nalaze najkvalitetniji slatkiši, kao i popularne igračke i edukativne igrice, a cijene su formirane u zavisnosti od sadržaja i količine artikala i kreću se od osam do 25 KM – rekla je Marićeva.

I u jednom bijeljinskom marketu kažu da ni ne znaju koliko su napravili paketića samo uoči Svetog Nikole.

– Jedan čovjek je toga dana kupio šest paketića za svoju unučad, a široke ruke su bili i ostali kupci. Roditeljima, bakama i dekama cijena i nije toliko važna, bitno im je samo da paketićem obraduju svog mališana – rekla je prodavačica Vesna Ritan.

Da bi novogodišnja čarolija bila potpuna, sve više roditelja unajmljuje Djeda Mraza i njegovu družinu, da uruče poklon. Da je dolazak Djeda Mraza na kućnu adresu usluga koja je sve popularnija, potvrdio je i Dalibor Gligorić, koji već 16 godina po pozivu građana sa crvenim odijelom i dugom bijelom bradom uveseljava mališane.

– Dolazak na kućnu adresu košta oko 20 KM, a odlazimo i na pozive firmi, koje organizuju dodjelu paketića za mališane zaposlenih, za šta je potrebno izdvojiti između 100 i 150 KM. Ta cijena zavisi od broja djece – rekao je Gligorić.

U Pokretu potrošača RS kažu da 90 odsto roditelja ne žali novac da djecu obraduje za vrijeme praznika.

– Nažalost, veliki broj trgovaca koristi prazničnu euforiju stanovnika, pa cijene slatkiša i igračaka udvostruče – rekli su u ovom pokretu.

Darovi za djecu na Kosmetu

Iz Bijeljine je juče ka Kosovu i Metohiji upućeno 2.500 novogodišnjih paketića koje su učenici u RS pripremili za srpsku djecu. Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov je rekao da je ovo do sada najmasovnija akcija u Srpskoj.

Učenici Osnovne škole “Petar Kočić” iz Prijedora i ove godine su prikupljali slatkiše i igračke za vršnjake sa Kosmeta, koji su u avgustu boravili u njihovoj školi.

– Učenici paketiće pripremaju i za štićenike prijedorskog dnevnog centra “Neven” i mališane jednog vrtića – rekla je direktorica škole Gorana Bosančić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *