Privrednici traže sredstva iz Fonda solidarnosti

Društvo

Ako se već ukida prikupljanje sredstava, kad će nam se isplatiti pomoć koju godinama čekamo, pitaju privrednici iz opština i gradova u Srpskoj koji još nisu dobili novac iz Fonda solidarnosti. U redu stoje i kostajnički a pride su i načuli da bi sredstva mogla biti doznačena samo pojedinim lokalnim zajednicama.

Svetozar Stanišljević u takav scenario ne želi da vjeruje, pogotovo jer su mu bujice, zamalo, odnijele pogone.

“S obzirom da smo pretrpjeli stvarno velike štete, to bi nam bilo od velike koristi. Pogotovo ovdje u ovoj opštini jer mislim da smo pretrpjeli jednu od najvećih šteta. Sve je argumentovano i može se dokazati. Zato mislim da bi bilo nepravedno da nas to mimoiđe”, kazao je Svetozar Stanisavljević, direktor kompanije “Foresta” iz Kostajnice.

I načelnik opštine podsjeća – majske poplave, pa još šest novih nakon toga! Nemojte to zanemariti, kaže Drago Bundalo. Ukupna šteta je devet miliona, na privredu otpada dva i sto. Daje se deset odsto pa Kostajnici sleduje 210 hiljada maraka.

“Nadam se da će predstavnici Fonda solidarnosti uzeti u obzir Kostajnicu koja je najviše plivala i da će određeni dio sredstava dati i privrednim subjektima ove opštine koji su pretrpjeli štetu a ne podijeliti samo između sebe, ko sjedi u Fondu solidarnosti taj će dobiti, ko nije ni blizu taj neće. Ja se nadam da do toga neće doći”, optimističan je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

Hoće li uopšte do bilo čega doći, zasad, niko ne zna. Nedavno su iz Upravnog odbora Fonda poručili da se nisu sastali duže od pet mjeseci i da čekaju sledeću sjednicu, za koju opet niko ne zna kad bi mogla da bude. Nešto su rječitiji u Ministarstvu finansija. Ali ne i konkretniji.

“Trenutno se na računu nalazi nešto više od 36 miliona maraka. Kada je u pitanju dalje funkcionisanje Fonda, solidarni doprinos neće biti izvor prihoda ali će sredstva, po započetim projektima sa međunarodnim finansijskim institucijama i dalje stizati i biti doznačivana po odlukama Upravnog odbora za odobrene projekte”, navedeno je iz Ministarstva finansija RS.

Praktično, sredstva za nadoknadu šteta u privredi su tu ali nisu članovi Upravnog odbora. Koji nikako da se sastanu i odluče kad će isplate. I kome.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *