Dogovorena intenzivnija saradnja Banjaluke i Beograda

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić posjetio je danas Beograd i tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom ovog grada Sinišom Malim.

Dogovoreno je da delegacija Grada Banja Luka, već u januaru naredne godine, posjeti Beograd kako bi se upoznala sa rješenjima koja ima Beograd u oblastima urbanizma, infrastrukture i uređenja života građana.

– Početkom 2017. godine, u Beograd će doći ljudi iz gradske administracije koji se bave komunalnim pitanjima, kao što su javno-privatno partnerstvo, prostorno planiranje, urbanizam i određena inspekcijska pitanja, zato što neka iskustva Beograda možemo da prenesemo i u naš grad, a u okviru novih planova gradskih vlasti – rekao je Radojičić novinarima.

On je precizirao da je, prije svega, riječ o praksi u uspostavljanju javno-privatnog partnerstva, efikasnijoj i bržoj proceduri izdavanja građevinskih dozvola, te dobrom praksom u urbanističkom planiranju. Gradonačelnik Banje Luke istakao je i važnost saradnje u oblastima kulture, školstva i društvenih djelatnosti i izrazio želju da se pojača gostovanje kulturnih ustanova iz Beograda u Banjoj Luci.

– Takođe, upoznao sam gradonačelnika Beograda sa nekoliko drugih kapitalnih planova buduće gradske vlasti u Banjoj Luci, restrukturisanjem javnih finansija, nekim pitanjima komunalnih i lokalnih preduzeća, gdje možda partneri iz Beograda i Srbije mogu da nađu svoj interes u određenim javnim pozivima i međunarodnim tenderima koje ćemo imati već u januaru – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda Sinša Mali, rekao je da današnji susret sa novim gradonačelnikom Banje Luke predstavlja novi početak lijepih odnosa i da je Grad Beograd uvijek na raspolaganju Banjoj Luci i cijeloj Republici Srpskoj.

– Banja Luka i Beograd su dva bratska grada i mislim da je ovo sjajna prilika za nas da obnovimo svoje odnose i da na pravi način gledamo u budućnost i jednog i drugog grada. Od Beograda za Banju Luku su važne dvije stvari: urbanizam, odnosno način na koji smo donijeli veliki broj planova i sredili naš grad, kao i iskustvo u javno-privatnim partnerstvima, koje ćemo podijeliti sa njima kako bi i oni neke stvari promijenili u svom gradu u unapređenju infrastrukture, ali i podizanju kvaliteta života građana – rekao je Mali.

On je najavio da će delegacija Grada Beograda sljedeće godine doći u najveći grad Srpske kako bi zajedno podstakli kulturnu i sportsku saradnju, kao i razgovore o slobodnim zonama i privredi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *