Jasenovi Potoci nisu jedina deponija medicinskog otpada

Društvo

Niko ne može pouzdano tvrditi da u Republici Srpskoj nisu moguća još neka neprijatna otkrića, poput onog u Jasenovim Potocima kod Mrkonjić Grada, gdje je ilegalna deponija opasnog medicinskog otpada bila 23 godine skrivena od javnosti.

 

– Niko ne može pouzdano znati šta se, možda, skriva, na primer u minskim poljima, u koja od rata niko ne zalazi – rekao je za Srpskainfo Željko Aleksić, republički koordinator za upravljanje medicinskim otpadom u RS.

 

U posljednjih nekoliko godina, dodaje Aleksić, ova oblast je temeljito zakonski uređena, pa se zna ko u RS proizvodi medicinski otpad, čija je odgovornost i koje su firme ovlašteni operateri za njegovo zbrinjavanje.

 

– Jako je dobro što je ova oblast uređena, jer je ekološki kriminal ozbiljan problem, sa kojim se bore i razvijene zemlje. U RS je krivičnim zakonom za ovo djelo propisana kazna do pet godina zatvora. Dakle, ako neko neovlašteno ostavi opasni otpad tamo gdje ne treba, može završiti u zatvoru – rekao je Aleksić.

 

On je dodao da je prije šest godina, zajedno sa profesorkom Slobodankom Pavlović, obišao sve javne zdravstvene ustanove u RS.
Snimili su stanje i ustanovili da 72 javne ustanove, mahom bolnice i domovi zdravlja u RS, proizvedu godišnje oko 525 tona infektivnog otpada.

 

Gotovo sav taj otpad se zbrinjava na propisan način, a to u krajnjoj liniji znači da se on, preko ovlaštenih operatera, izvozi.

 

– Privatne zdravstvene i veterinsrske ustanove za nas su još uvek nepoznanica, bar što se tiče količine otpada, ali veliki broj njih uredno zbrinjava infektivni otpad. Problem je, međutim, kućni farmaceutski otpad, jer narod još uvijek lekove prosipa u wc šolje, ili baca u kantu za smeće. Bilo da dospije u kanalizaciju ili na komunalnu deponiju, on je štetan po prirodu. Problem je što kod nas apoteke još uvijek nisu po zakonu obavezne da prime stare ili neupotrebljive lekove, koje im građani donesu, mada ima sertifikovanih apoteka koje to ipak čine – rekao je Aleksić i upozorio da je farmaceutski otpad četvrti najveći zagađivač voda u svijetu.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *