Vladika banjalučki Jefrem u skupocjenom terencu

Društvo

Poznata je u narodu priča kako je patrijarh srpski Pavle, koji se vozio autobusom i tramvajem, jednom prilikom ispred Patrijaršije video mnogo luksuznih automobila.

Kada je dobio odgovor da su to vozila njegovih vladika patrijarh je uzviknuo: “Bog te video… A čime bi se tek vozili da se nisu zavetovali na skromnost?”

U Banjaluci je danas zabilježen trenutak kada episkop banjalučki Jefrem ulazi u skupocjeni „Mercedesov“ terenac.

On je prijepodne prisustvovao prijemu koji je Milorad Dodik, predsjednik Srpske, upriličio za predstavnike vjerskih zajednica povodom obilježavanja Dana Republike.

Prijemu su, pored vladike Jefrema, prisustvovali episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, episkop bihaćko-petrovački Atanasije i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Pitanje šta vladike voze usko je vezano sa duhovnim pitanjem, koje je „Azra“, u pjesmi „Ravno do dna“, opjevala kratkim stihom:

„Ko je zauzeo mjesto u raju,

poštenje ili vlast?“

Poruke skromnosti koje je širio patrijarh nisu se još „primile“ kod svih crkvenih velikodostojnika. Možda su vladike, u duhovnom smislu, aristokratija crkve, ali bi ih vjernici, kome „služe“, sigurno više voljeli vidjeti kao prve među jednakima.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *