Banjaluka: Otvoren novi most u Česmi

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktor preduzeća “Prijedorputevi” Radenko Crnogorac danas su svečano pustili u funckiju novoizgrađeni most preko rijeke Vrbanja u naselju Česma, u koji je uloženo 1,8 miliona KM.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da je Gradska uprava Banja Luka uložila sve napore kako bi most bio završen do kraja ove godine.

-Cilj nam je bio da se stanovnicima naselja Česma i svim ostalim građanima Banje Luke do Nove godine most stavi na raspolaganje i u tome smo uspjeli – rekao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što je konačno riješen problem prevoza putnika koji su presjedali iz jednog u drugi autobus ili koristili alternativne pravce kako bi došli do centra i u druge dijelove Banje Luke.
Radojičić je naveo da su u toku pregovori i planovi oko uklanjanja starog mosta i prenosa na drugo mjesto, na kojem bi mogao biti od koristi.

Crnogorac je izrazio zadovoljstvo što su radovi na izgradnji novog mosta nakon godinu dana uspješno završeni.

-Most je dužine 85 i širine saobraćajnica šest metara, sa trotoarima širine 2,2 metra. Njegove saobraćajne karakteristike omogućile su nam da budemo sigurni da će se ovaj most koristiti narednih nekoliko decenija – rekao je Crnogorac.

On je dodao da je preostalo još da se provjere tehničke karakteristike starog mosta, kako bi se mogao prenijeti na neku drugu lokaciju.

Predsjednik Mjesne zajednice Česma Miladin Maličević izrazio je zadovoljstvo što će ovo naselje opet biti povezano sa Banjom Lukom na pravi način.

-Još od poplava imamo problema sa prevozom putnika i autobuskim saobraćajem na ovom pravcu, te bih zahvalio i izvođaču radova i gradonačelniku Radojičiću što je ubrzao operativnost radova – rekao je Maličević.
On je ocijenio da i dalje ostaje potreba da ovo naselje dobije i most preko Vrbasa, koji je odnesen u velikim poplavama.

U sklopu izgradnje mosta, izgrađene su i pristupne saobraćajnice, i to na desnoj obali od mosta prema Ulici Petra Velikog i na lijevoj obali mosta do spoja sa Ulicom Veljka Mlađenovića i Ulicom Vladislava Skarića – u punom profilu sa dvije saobraćajne trake, obostranim trotoarima i javnom rasvjetom.

Da bi novi most, ali i cijelo naselje Česma bilo što bolje saobraćajno povezano sa centrom grada – krajem prošle godine proširena je uliica Veljka Mlađenovića, u dužini od 700 metara. Širina izgrađenog kolovoza je sada 5,5 metara, a urađeni su i trotoari od 1,5 do dva metra. Takođe je izgrađena javna rasvjeta i oborinska kanalizacija. Vrijednost ovih radova je 513.372 KM, a radove izvelo preduzeće “Kozaraputevi”.

Ugovor o izgradnji mosta u Česmi i o izgradnji saobraćajnice u Ulici Veljka Mlađenovića potpisan je, 22. septembra 2015. godine, a kamen temeljac za izgradnju mosta postavljen je 5. novembra te godine. Novi most sagrađen je na petnaestak metara nizvodno od postojećeg mosta, koji je pretrpio znatnu štetu u prošlogodišnjim poplavama.

Banjaluka: Otvoren novi most u Česmi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *