Novi pravilnik o pravu na medicinska sredstva

Društvo

Na inicijativu Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i u saradnji sa predstavnicima udruženja pacijenata radi se na izmjenama Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji bi trebalo da znatno pojednostavi procedure i proširi prava iz ove oblasti, a trebalo bi da počne da se primjenjuje početkom juna.

 

Tim povodom danas je organizovan sastanak sa predstavnicima udruženja pacijenata koji su pohvalili Fond zdravstvenog osiguranja koji je, kako su naveli, u većini slučajeva uvažio njihove zahtjeve, a sve radi toga da se osiguranicima Fonda maksimalno poboljša dostupnost medicinskih sredstava, saopšteno je iz Fonda.

 

Iz FZO poručuju da je današnji sastanak nastavak kontinuirane saradnje Fonda sa predstavnicima nevladinih orgnizacija, radi unapređenja zdravstvene zaštite osiguranih lica.

 

– Fond je nastojao da u skladu sa finansijskim mogućnostima uvaži prijedloge svih udruženja pacijenata, pa nacrt izmjene pravilnika, između ostalog, predviđa skraćenje rokova za dobijanje novog medicinskog sredstva, pojednostavljenje procedura kod dobijanja mnogih pomagala, proširenje prava, posebno u smislu ukidanja starosnih ograničenja kod pojedinih medicinskih sredstava i slično – navodi se u saopštenju.

 

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić ukazao je na važnost saradnje sa nevladinim organizacijama, jer su institucije, kako je rekao, jedino mjesto gdje se može govoriti o svim eventualnim problemima i načinima kako da se oni riješe.

 

– Naš cilj je da radimo zajedno i da budemo partneri u unapređenju zdravstvene zaštite i mnogo bolje dostupnosti zdravstvenih usluga. I na ovom primjeru smo dokazali da nismo nijemi na zahtjeve naših osiguranika, jer smo nastojali da u ovim izmjenama obuhvatimo sve kategorije osiguranika i drago nam je da su predstavnici udruženja pacijenata to i prepoznali – dodao je Kusturić.

 

Predstavnici udruženja na sastanku su, između ostalog, podržali inicijativu FZO-a za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH koji na isti način tretira lijekove i medicinska sredstva i svu ostalu robu.

 

Predstavnici udruženja pacijenata su saglasni da je potrebno ograničiti maržu na medicinska sredstva, jer bi samo tako pacijenti ubuduće mogli da dobijaju kvalitetnije medicinsko sredstvo.

 

Iz Saveza sa slijepa lica Republike Srpske ističu da nije u redu da neko na račun Fonda ili svih pacijenata od koji su mnogi invalidi dodatno zarađuje.

 

– Mnoga medicinska sredstva su upravo zbog neuređene marže mnogo skuplja, dok je kvalitet pomagala i dalje isti. Zato je važno da se podrži inicijativa koja će regulisati maksimalnu maržu, a kako bi Fond mogao da ostvari dodatne uštede koje bi usmjerio ili na liječenje pacijenata ili na proširenje prava kada su u pitanju medicinska sredstva, što je za nas posebno značajno – navode iz Saveza.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *